HCP Quant 11/2023 +3.57% | Joulupukkiralli

8
December 2023
Pasi Havia
HCP Quant

Marraskuu oli vuoden vahvin nousukuukausi markkinoilla. HCP Quantin tuotto oli +3.57% ja sen vertailuindeksin MSCI ACWI SMID Value Total Returnin +5.75%, minkä avuin se pinnisti alkuvuoden tuoton plussalle.

Euroopan isokokoisten yhtiöiden kehitystä mittaava S&P Europe 350 Total Return nousi puolestaan +6.45% ja vastaava Yhdysvaltojen S&P 500 Total Return +5.98% euroissa mitattuna.

Vuoden alusta HCP Quant on tuottanut +17.85% ja sen vertailuindeksi +4.66%. Viimeisen kolmen vuoden 15.2% p.a. tuotolla HCP Quant rahasto on kaikkein parhaiten tuottanut Suomessa markkinoitava maailma osakerahasto Rahastoraportin mukaan. Toiseksi paras on tuottanut 12.7% p.a.


Joulu lähestyy ja pian ihmiset hiljentyvät juhlapyhien viettoon. Perinteisesti joulun aika on ollut myös pörsseissä tavanomaista rauhallisempaa vaihdon käydessä verkkaisemmin. Eräänlaisiin perinteisiin lukeutuu myös niin sanottu joulupukkiralli, jota moni sijoittaja odottaa hartaasti.

Joulupukkirallilla tarkoitetaan ilmiötä, jossa osakkeiden hinnoilla on ollut taipumusta nousta joulun aikoihin. Joidenkin määritelmien mukaan tämä ajanjakso alkaa viikkoa ennen joulupyhiä päättyen jouluun ja toisten mukaan se alkaa joulupäivänä kestäen ensi vuoden alkupuolelle.

Ilmiön isänä ja löytäjänä pidetään Yale Hirsch:iä, joka esitteli ajatuksen vuonna 1972. Hän määritteli joulupukkirallin aikajänteeksi vuoden viisi viimeistä kaupankäyntipäivää, sekä seuraavan vuoden kaksi ensimmäistä kaupankäyntipäivää. Yhteensä siis seitsemän kaupankäyntipäivää. Historiallisesti tämä joulupukkirallin ajankohta on ollut positiivinen noin 80% ajasta S&P 500 indeksissä.

S&P 500 indeksin joulupukkiralli vuosina 1953-2011.
Lähde: Jeffrey A. Hirsch, The Little Book of Stock Market Cycles

Nykyisin joulupukkirallista tilastoja ylläpitää Yalen poika Jeffrey Hirsch Stock Trader's Almanac sivustolla. Yllä on Jeffreyn laatima kuvaaja kirjasta The Little Book of Stock Market Cycles vuosilta 1953-2011. Vuodesta 1950 keskimääräinen joulupukkirallin tuotto on ollut 1.3%. Vuosien 1950 ja 2023 välillä ralli on tapahtunut 59 kertaa.

Kirjassaan Jeffrey myös varoittaa kausista jolloin joulupukki ei piipahdakaan kylään. Se on monesti ennustanut karhumarkkinaa tai tuntuvaa korjausta saapuvaksi. Erityisesti, jos sitä on seurannut heikot viisi vuoden ensimmäistä kaupankäyntipäivää (FFD = First Five Days) ja heikko tammikuu (JB = January Barometer). Myös nämä ovat Yale Hirschin löydöksiä.

Joulupukkiralli (SC Rally), 5 ensimmäistä kaupankäyntipäivää (FFD) ja tammikuun tuotto (January Barometer, JB). Lähde: Stock Trader's Almanac

Mukavan indikaation seuraavalle vuodelle on antanut, jos kaikki kolme ovat olleet positiivisia (kuva yllä). Joulupukkiralli ja positiiviset viisi vuoden ensimmäistä kaupankäyntipäivää, sekä tammikuu. Silloin koko vuosi on ollut plussalla 90% ajasta tuottaen keskimäärin 17.5%.

Miksi joulupukkirallia sitten tapahtuu? Erilaisia teorioita on luonnollisesti esitetty lähtien sijoittajien juhlakauteen liittyvästä optimismista ja joulubonuksista aina siihen, että ajankohta on enemmän yksityissijoittajien käsissä ammattimaisten sijoittajien lomaillessa ja päättäen vuoden salkuissaan.

Mikään täysin luotettava indikaattori joulupukkiralli, vuoden alku ja/tai siihen kytkeytyvä tammikuuilmiö eivät tietenkään ole. Tulevaisuuden ennustaminen on aina epävarmaa. Emme voi esimerkiksi tietää mitä uusia ideoita Putin saattaa päähänsä saada, jolloin markkinakehitys voi mennä täysin uusiksi.

Siitä huolimatta toivon tänäkin vuonna mielummin joulupukkia kylään lahjojen kera. Tammikuuilmiö on tyypillisesti suosinut puolestaan pienyhtiöitä, joten toivottavasti saamme mukavan vuoden lopun ja uuden sellaisen alun.


HCP:n rahastot ovat auki vuoden viimeisille sijoituksille. Voit tehdä merkinnän 29.12. asti. Olemme tehneet lisämerkinnän tekemisestä aiempaa helpompaa. Nyt riittää, että täytät vain omat perustiedot. Ensimmäisen merkinnän minimi rahastoon on 5.000 euroa ja lisämerkinnän 1.000 euroa.

Rahastomerkinnän voit tehdä kätevästi kotisohvalta käsin merkintäsivujemme kautta. Pääset sivulle klikkaamalla allaolevaa painiketta. Tervetuloa varainhoitoyhtiöön, josta uskallat olla ylpeä!

Rauhallista Joulua ja Hyvää Uutta Vuotta 2024!

Toivottaa,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja

Lisää aiheesta

Tilaa uutiskirje

* indicates required
Valitse, mitkä uutiskirjeet haluat tilata

Millä tavoin voimme olla yhteydessä?

Voit perua liittymisesi milloin vain klikkaamalla linkkiä yhden sähköposteistamme alalaidassa. Lisätietoa yksityisyyskäytännöistämme löydät verkkosivuiltamme.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing.Learn more about Mailchimp's privacy practices.