HCP Quant 12/2023 +4.68% | Vuosi 2023 +23.37%

18
January 2024
Pasi Havia
HCP Quant

Vuoden viimeinen kuukausi päättyi markkinoilla korkealentoon. HCP Quant nousi kuukauden aikana +4.68% ja sen vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Return +6.12% euroissa mitattuna.

Euroopan isokokoisten yhtiöiden kehitystä mittaava S&P Europe 350 Total Return indeksi kohosi joulukuussa +3.69% ja vastaava Yhdysvaltojen S&P 500 Total Return indeksi euroissa +2.90%.

Sijoitusvuosi 2023 on paketissa. HCP Quant rahaston osalta vuosi oli yksi parhaimmista. Tuottoa kertyi kaikkien kulujen, kustannusten ja palkkioiden jälkeen +23.37%, mikä on yli tuplasti enemmän kuin sen vertailuindeksin +11.07%.

Vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Return on puhtaasti laskennallinen ja kuluton indeksi, joka seuraa maailmanlaajuisesti pienten ja keskisuurten arvoyhtiöiden kehitystä osingot bruttomääräisesti sisältäen. Indeksille ei ole toteuttajaa, joten sitä ei voi hankkia mistään.

Yhdysvaltojen S&P 500 Total Return indeksi tuotti vuonna 2023 euroissa +22.26% ja Euroopan S&P 350 Total Return +16.83%, joten myös isokokoisten yhtiöiden tuotto jäi jälkeen HCP Quant rahastosta.

Pienyhtiöt tai arvoyhtiöt eivät olleet erityisessä huudossa vuonna 2023. Pääsääntöisesti markkinavetureina toimivat isokokoiset kasvuyhtiöt tekoälyhuuman vetämänä. Siihen nähden on jopa yllättävää, että HCP Quant pärjäsi tänä vuonna niin hyvin kuin se teki. Mistä hyvä kehitys johtui?

Koska HCP Quant omistaa halpoja yhtiöitä on sen tunnusmerkistöön kuulunut vuosittaiset ulosostot. Ulosostopreemiot vaihtelevat paljon ja voivat osuessaan nostattaa rahaston arvoa paljonkin sen keskitetystä osakestrategiasta johtuen. Viime vuonna ulosostoja ei kuitenkaan kohdistunut yhteenkään salkun yhtiöön, mikä on jopa poikkeuksellista. Vuonna 2022 ulosostotarjouksia tehtiin viidestä rahaston omistuksesta. Vuoden lopussa salkussa oli 22 yhtiön osakkeita.

Yksittäisten onnistumisten sijaan vuonna 2023 HCP Quant rahaston sisältämät yhtiöt nousivat laajalla rintamalla ja usealla eri toimialalla. Tämä on kieltämättä ilahduttavaa! Nopeasti kohonneet korot ovat johtaneet moniin ongelmiin esimerkiksi rakennusalalla, mutta vuoden aikana HCP Quantin algoritmin poimimat rakennusyhtiöt M/I Homes, Beazer Homes USA, KB Home ja Taylor Morrison Home olivat yksi parhaiten tuottaneita osakkeita. Suurin osa näistä arvonnousuista on nyt realisoitu ja sijoitettu muualle.

Hyviä tuottoja tuli myös energiasektorilta (mm. Warrior Met Coal ja Par Pacific Holdings) ja konttiliikenteestä (Höegh Autoliners ASA).

Kiinalaisia yhtiöitä ei salkussa ollut vuoden lopussa enää yhtäkään. Kiinan markkina on alisuoriutunut vuosia ja vaikka sieltä runsaasti edullisia yhtiöitä löytyykin on Quantin kriteerit täyttäviä yhtiöitä ollut enää mahdotonta löytää. Joko osakekurssin momentum ei ole ollut riittävän vahva markkinan alakulosta johtuen tai sitten yhtiön harjoittama kirjanpito ei ole ollut riittävän luotettavalla tasolla.

Yhdistämme momentumia arvosijoittamisen käytäntöön kolmesta syystä johtuen. Ensinnäkin näiden välinen korrelaatio on heikko, joten momentumin käytöstä on mahdollista saada hajautushyötyä. Keskitetyssä strategiassa, kuten HCP Quant on, se on ilman muuta positiivinen piirre. Toiseksi pyrimme momentumin hyödyntämisellä välttämään arvoansoja. Edullinen tai halpa yhtiö voi helposti halventua lisää mikäli se on ylisuurissa ongelmissa. Kun osakekurssi on kääntynyt takaisin nousevalle käyrälle on monesti (ei aina) siihen jokin hyvä syy. Kolmanneksi, momentumin hyödyntäminen HCP Quantin strategiassa nostaa sen tuotto-odotusta. Tekemämme backtestaukset osoittavat selkeästi momentumin antavan strategialle parempaa tuottoa kuin ilman.

HCP Quant on pärjännyt nyt myös keskipitkällä aikavälillä hyvin. Rahastoraportin mukaan HCP Quant on kaikkein parhaiten tuottanut maailma osakerahasto viimeiseltä kolmelta vuodelta. Vuosituotto on ollut 14.5% p.a.

Viimeisen neljän vuoden aikana HCP Quant on tuottanut kolmena vuotena sen vertailuindeksiä paremmin ja sen kokonaistuotto on ollut lähes kaksinkertainen (HCP Quant +47.14%, vertailuindeksi +26.95%).

Viime vuosien kehitys on siis ollut hyvää. Pitkään jatkunut kasvuyhtiöiden hyvä veto ei ole entisensä laista ja viime vuosina siellä vetovastuut ovat alkaneet keskittymään muutamaan megaveturiin. Laajaa nousua ei entiseen tapaan ole, mikä antaa viitteitä siitä, että on syytä varovaisuuteen.

Vuosi 2024 on HCP Quant rahaston juhlavuosi, kun sillä tulee kunnioitettavat kymmenen vuotta ikää täyteen kesäkuussa. Montaa sykliä ei yhteen vuosikymmeneen mahdu. Mielelläni olen peräsimessä vielä seuraavankin, varsinkin kun viimeinkin näyttää siltä, että purjeisiin alkaa tarttumaan kauan odotettua myötätuulta.

Kiitos, että olet mukana!

Terveisin,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja

Lisää aiheesta

Tilaa uutiskirje

* indicates required
Valitse, mitkä uutiskirjeet haluat tilata

Millä tavoin voimme olla yhteydessä?

Voit perua liittymisesi milloin vain klikkaamalla linkkiä yhden sähköposteistamme alalaidassa. Lisätietoa yksityisyyskäytännöistämme löydät verkkosivuiltamme.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing.Learn more about Mailchimp's privacy practices.