HCP Quant 3/2024 +2.92% | Mitä kuuluu markkinoille?

11
April 2024
Pasi Havia
HCP Quant

HCP Quant tuotti maaliskuussa +2.92% ja vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Return euroissa +4.44%. Isokokoisten yhtiöiden kehitystä seuraavat S&P Europe 350 Total Return nousi +4.11% ja Yhdysvaltojen S&P 500 Total Return +3.26% euroissa mitattuna.


Ensimmäinen vuosineljännes on takana. Sijoitusvuosi 2024 on kulkenut samalla nuotituksella toistaiseksi, kuten meni 2023. Veturina on toiminut Yhdysvaltojen pörssi ja siellä erityisesti kooltaan suuret kasvuyhtiöt. Tuloskertoimia on venytetty lisää. Yhdysvaltojen S&P 500-indeksin eteenpäin katsova tuloskerroin (forward P/E) oli kuunvaihteessa 21.

S&P 500-indeksin kehitys ja arvostustasot eri käännepisteissä. Lähde: J.P.Morgan

Kolmenkymmenen vuoden keskiarvo kertoimelle on 16.6, joten pörssin arvostustaso on selvästi koholla. Nykyinen arvostustaso on yli yhden keskihajonnan verran korkeammalla. Vuodesta 1994 arvostustaso on ollut yli yhden keskihajonnan verran keskiarvoa korkeammalla vain ennen teknokuplan puhkeamista vuosituhannen vaihteessa, sekä ennen yli menneen koronaelvytyksen kurssiromahdusta.

Nykyinen arvostustaso Yhdysvaltojen isokokoisissa yhtiöissä helistää varoituskelloja kovasti!

Arvo- ja kasvuosakkeiden nykyiset arvostuserot ja niiden toimivuus eri korkokausina.
Lähde: J.P.Morgan

Arvo-osakkeita sen sijaan ei voi haukkua kalliiksi. Vuodesta 2014 alkanut kasvuosakkeiden kultakausi on painanut arvo-osakkeiden arvostuksen kasvuosakkeisiin nähden lähes historiallisen matalalle. Muutama vuosi sitten tapahtunut korjaus jäi suutariksi, eivätkä arvo-osakkeet ole vieläkään päässeet oikaisemaan arvostuseroja.

Yhdysvaltojen kymmenvuotisen valtiolainan korko oli kuunvaihteessa 4.2% ja se on noussut siitä huhtikuun aikana tasoon 4.5%. Tällainen korkotaso on yleensä ollut parempi arvo-osakkeille.

S&P 500-indeksin kahden vuoden tuotot Fed:n koronnostojen päätyttyä. Lähde: J.P.Morgan

Iso kysymys on, mitä Yhdysvaltojen keskuspankki Fed aikoo tehdä. Inflaatio on pysynyt sitkeästi koholla. Mikäli korkohuippu on nähty ja seuraavaksi on edessä keskuspankkikorkojen laskuja, on se ollut tyypillisesti hyvä asia S&P 500-indeksin tuotolle.

S&P 500-indeksi koostuu isoista yhtiöistä, jotka ovat pääasiassa myös kasvuyhtiöitä. Mitä alhaisempi korkotaso, sen enemmän nannaa tekee se S&P 500:lle.

Sen sijaan, jos näemmekin vielä korkojen noston voisi se hyvinkin laukaista uudelleen arvo-osakkeita tukevan ajanjakson. Arvostustasojen erot ja korkotaso molemmat tukisivat tällaista mahdollisuutta.

Yhdysvaltojen ulkopuolisten markkinoiden arvostustaso verrattuna S&P 500-indeksiin.
Lähde: J.P.Morgan

Jos ovat arvo-osakkeet halpoja, niin ovat myös osakkeet keskimäärin Yhdysvaltojen ulkopuolella. Kansainvälisissä osakkeissa (poislukien Yhdysvallat) on arvostusero revennyt kahden keskihajonnan suuruiseksi. Ero ei ole ollut näin massiivinen useisiin vuosikymmeniin!

Mikäli vanhat merkit pitävät yhtään paikkansa, voi sijoittajan kannattaa nyt ryhtyä siirtämään painopistettä arvo-osakkeiden suuntaan, sekä keventää painoa Yhdysvaltalaisissa osakkeissa. Sen voi tehdä vaikka hankkimalla HCP Quant rahastoa, joka pitää sisällään pieniä ja keskisuuria arvoyhtiöitä ympäri maailman.

Terveisin,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja

Lisää aiheesta

Tilaa uutiskirje

* indicates required
Valitse, mitkä uutiskirjeet haluat tilata

Millä tavoin voimme olla yhteydessä?

Voit perua liittymisesi milloin vain klikkaamalla linkkiä yhden sähköposteistamme alalaidassa. Lisätietoa yksityisyyskäytännöistämme löydät verkkosivuiltamme.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing.Learn more about Mailchimp's privacy practices.