HCP Quant 6/2023 +5.84% | Rantalukemista

7
July 2023
Pasi Havia
HCP Quant

Kesäkuu sujui HCP Quant-rahaston osalta suotuisissa merkeissä. Rahaston arvo nousi 5.84%, nostaen alkuvuoden tuoton noin kahdeksaan prosenttiin.

Euroopan isokokoisten yhtiöiden kehitystä mittaava S&P Europe 350 Total Return nousi kesäkuussa 2.46% ja vastaava Yhdysvaltojen S&P 500 Total Return indeksi euroissa 3.87%.

Maailmanlaajuisesti pienten- ja keskisuurten arvoyhtiöiden kehitystä osingot bruttomääräisesti sisältävä vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Return tuotti kuukaudessa 3.57%. Alkuvuodesta sen tuotto on jäänyt vajaaseen kolmeen prosenttiin, joten vertailuryhmäänsä nähden HCP Quant on pärjännyt tänä vuonna kohtalaisen hyvin. Tuottoeroa on yli viisi prosenttiyksikköä HCP Quantin eduksi.

Kesäloma on meille suomalaisille perinteistä aikaa rentoutua ja nauttia elämästä. Digitaalisista ärsykkeistä hetkeksi poiskytkeytyminen on hyvä tapa rauhoittaa omaa mieltä. Rentoutuneessa mielentilassa kykenee myös paremmin syvempään, hitaampaan ajatteluun. Moni ottaakin mielellään kirjan mukaansa suunnatessa hiekkarannalle.

Kirjat ovat erinomainen tapa lainata toisen ihmisen aivoja ja ajatuksia. Siinä missä digitaalisessa maailmassa tietoa pyritään jakamaan nopeasti ja tiiviissä paketissa, tarjoavat kirjat analogisen vastakohdan. Tieto on yleensä laajemmassa muodossa ja perustellusti ja ottaa siksikin enemmän aikaa. Samalla ne tarjoavat sellaista syvyyttä mihin digitaalisessa maailmassa ei pysty. Esimerkiksi vain harva elokuva kykenee samalle tasolle, kuin siitä tehty kirja kykenee puhuttelemaan sen lukijaa.

Seuraavassa on muutamia suosituksia sijoitusaiheisista kirjoista kesälukemiseksi. Jokainen niistä on antanut itselleni uutta ajateltavaa.

James Montier
Value Investing: Tools and Techniques for Intelligent Investment

Tämä kirja käänsi minut aikoinaan arvosijoittamisen puolelle. Se ei ole perinteinen kirja siinä mielessä, että kyseessä on kokoelma Montierin kirjoittamista lukuisista papereista. Montier lähestyy aihetta varsin akateemisesti tilastojen kautta, joten lukijalla on hyvä olla sijoittamisen ja sijoitusteorian perusasiat hallussa. Mikäli systemaattinen lähestymistapa sijoittamiseen kiinnostaa, antaa tämä kirja todennäköisesti uutta ajateltavaa.

Michael J. Mauboussin
The Success Equation: Untangling Skill and Luck in Business, Sports and Investing

Tuurin ja taidon erottaminen toisistaan on toisissa asioissa helpompaa ja toisissa hyvin vaikeaa. Shakissa menestyminen vaatii puhdasta taitoa. Sijoittamisessa taasen on mukana paljon satunnaisuutta, mikä tekee näiden kahden erottamisesta toisistaan vaikeaa. Mauboussin kirjoittaa mielenkiintoisesti ja antaa ajateltavaa parempaan (sijoitus)päätöksen tekemiseen epävarmassa maailmassa.

Bill Browder
Red Notice: A True Story of High Finance, Murder and One Man’s Fight for Justice

Browderin sijoitusyhtiö Hermitage Capital Management kasvoi suurimmaksi ulkomaiseksi sijoittajaksi Venäjällä. Venäjän hyökkäyssodan alettua Ukrainaan on varmaankin kaikille länsimaisille selvinnyt kuinka läpeensä mätä Venäjä on.

Hermitagen lakimies Sergei Magnitsky paljasti 230 miljoonan dollarin kokoisen kavalluksen, jonka takana oli Venäjän virkamiehiä. Venäjällä ihmishenki ei ole minkään arvoinen. Ajojahti johti Magnitskyn murhaamiseen ja Browderin pakoon Venäjältä. Putin laittoi Browderista Interpolin kansainvälisen pidätysmääräyksen (red notice). Kirja pitää dekkarimaisesti otteessaan alusta loppuun asti. Tämän luettuasi et halua sijoittaa Venäjälle koskaan.

Wesley R. Gray & Tobias E. Carlisle
Quantitative Value: A Practitioner’s Guide to Automating Intelligent Investment and Eliminating Behavioral Errors

Tämä kirja julkaistiin samoihin aikoihin kuin olimme päättäneet lanseerata HCP Quant-rahaston. Kirjaa lukiessa nyökyttelin päätä tämän tuosta, sillä niin erinomaisesti Gray ja Carlisle perustelevat kvantitatiivista arvosijoittamista. Tuntuu kuin olisi lukenut omia ajatuksia samasta aiheesta. Mikäli syvempi sukellus HCP Quantin perusteisiin kiinnostaa, on tämä ”the kirja” siihen.

Joel Greenblatt
You Can Be a Stock Market Genius: Uncover the Secret Hiding Places of Stock Market Profits

Tämän raflaavan kirjan nimen ei kannata antaa häiritä, sillä sen sisältö on puhdasta asiaa. Greenblatt käsittelee kirjassa osakesijoittamisen erikoistilanteita, kuten konkursseja, spin-offeja, yhdistymisiä, uudelleenjärjestelyitä ja niin edelleen. Monet niistä ovat sellaisia, että ne ovat ammattimaisen sijoittajan ulottumattomissa, mutta yksityissijoittajan käytettävissä.

Mitä kirjaa sinä suosittelisit sijoittajalle luettavaksi tänä kesänä? Mitä kaikkea opit siitä?

Aurinkoista kesää toivottaa,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja

“Not all readers are leaders, but all leaders are readers.”
Harry S. Truman

Lisää aiheesta

Tilaa uutiskirje

* indicates required
Valitse, mitkä uutiskirjeet haluat tilata

Millä tavoin voimme olla yhteydessä?

Voit perua liittymisesi milloin vain klikkaamalla linkkiä yhden sähköposteistamme alalaidassa. Lisätietoa yksityisyyskäytännöistämme löydät verkkosivuiltamme.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing.Learn more about Mailchimp's privacy practices.