HCP Quant 1/2024 +0.99% | Vaa'ankieli

7
February 2024
Pasi Havia
HCP Quant

Vuosi käynnistyi HCP Quant-rahaston osalta hyvissä merkeissä. Tammikuussa rahaston arvo nousi +0.99%, mikä on paremmin kuin sen vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Returnin +0.02%.

Isokokoisten yhtiöiden osalta vuoden alku sujui vieläkin iloisemmin. Euroopassa S&P Europe 350 Total Return indeksi tuotti tammikuussa +1.66% ja Yhdysvaltojen S&P 500 Total Return indeksi +3.69% euroissa mitattuna.


Millaisen sijoitusvuoden mahdamme saadakaan? Samaa asiaa pohtii Morningstar kirjoituksessa Will Value Stocks Take The Lead in 2024?

Eri sijoitustyylien suhteelliset arvostuserot. Lähde: Morningstar

Vuoden lopussa Morningstarin mukaan arvo-osakkeet olivat suhteellisesti aliarvostettuja. Alle yhden luku osoittaa aliarvostusta ja yli yhden yliarvostusta. Kaikkein aliarvostetuimpia Yhdysvaltojen markkinoilla olivat pienikokoiset arvoyhtiöt.

Arvostus on yksi syistä miksi Morningstarin Yhdysvaltojen päästrategi Dave Sekera kutsuu arvo-osakkeiden kategoriaa parhaimmaksi mahdollisuudeksi sijoittajille juuri nyt.

Morningstarin haastattelemat strategit nostavat sijoitusvuoden 2024 teemaksi keskuspankin koron ja taloustilanteen. Jos korot tulevat alas odotettua kovemmin on se parempi kasvuosakkeille, mutta jos koronlaskuja tuleekin vähemmän ja harvemmin pärjäävät puolestaan arvo-osakkeet paremmin.

Ensiksi mainittu olisi parempi HCP Focus rahastolle ja jälkimmäinen puolestaan HCP Quantille.

Koska talouskehityksen ennustaminen on mahdotonta, niin myös strategistien näkemykset eroavat toisistaan. Olen itse samoilla linjoilla ja siksi minullakaan ei ole vahvaa näkemystä vuoteen 2024. Paljon on kiinni nimenomaan siitä miten korko ja inflaatio muuttuvat. Ennenkaikkea muutokset niiden odotetussa kehityksessä. Jos korot tai inflaatio muuttuvat odotettua enemmän tai vähemmän näkyy se arvo- ja kasvusijoittamisen tyylien tuotoissa herkemmin.

Lähde: J.P.Morgan

Jotain osviittaa siitä miten kasvu- ja arvo-osakkeet ovat pärjänneet eri korkoympäristöissä voimme hakea jälleen historiasta.

Ylläolevassa kuvaajassa on J.P.Morganin koostama tieto siitä, miten kasvu- ja arvo-osakkeet ovat tuottaneet Yhdysvalloissa vuodesta 1979 kymmenvuotisen valtionlainan korkotasoilla.

Kasvuosakkeet ovat tuottaneet paremmin koron ollessa alle kolme prosenttia. Arvo-osakkeet ovat tuottaneet paremmin koron ollessa yli neljä prosenttia.  Yli neljän prosentin korkotason kuukausia on ollut yli tuplaten enemmän historiassa kuin alle kolmen prosentin. Yhdysvaltojen kymmenvuotisen valtionlainan korko on tällä hetkellä hieman yli neljä prosenttia (4.09%).

Olemme siis myös historiallista kehitystä katsoen aika vaa'ankielisessä kohdassa. Koron ollessa kolmen ja neljän prosentin välissä tuottoeroa kasvu- ja arvo-osakkeiden välillä ei ole ollut.

Terveisin,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja

Lisää aiheesta

Tilaa uutiskirje

* indicates required
Valitse, mitkä uutiskirjeet haluat tilata

Millä tavoin voimme olla yhteydessä?

Voit perua liittymisesi milloin vain klikkaamalla linkkiä yhden sähköposteistamme alalaidassa. Lisätietoa yksityisyyskäytännöistämme löydät verkkosivuiltamme.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing.Learn more about Mailchimp's privacy practices.