HCP Quant 6/2024 -2.30% | Kesälomien vaikutus osakemarkkinoihin

10
July 2024
Pasi Havia
HCP Quant

Ennätyskuukauden vastapainoksi HCP Quant otti kesäkuussa hieman happea ja pakitti -2.30% edestä. Vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Return laski puolestaan euroissa -0.73%.

Euroopan isokokoisten yhtiöiden kehitystä mittaava S&P Europe 350 Total Return putosi -0.98%. Yhdysvaltojen vastaava S&P 500 Total Return indeksi sen sijaan kulki vastakkaiseen suuntaan ja nousi euroissa mitattuna +4.85%.


Kesälomien vaikutus osakemarkkinoihin

Kesälomat on tärkeä osa monien ihmisten vuosirytmiä. Ne tarjoavat mahdollisuuden rentoutua ja viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa, mutta kesälomilla on myös merkittävä vaikutus talouteen ja erityisesti osakemarkkinoihin.

Kesälomien vaikutukset osakemarkkinoihin ovat monitahoiset. Ne vaikuttavat muun muassa kaupankäyntiaktiivisuuteen, volatiliteettiin, sijoittajien käyttäytymiseen ja siihen miten markkinatapahtumia ajoitetaan.

Kaupankäyntivolyymi ja likviditeetti

Yksi merkittävimmistä kesälomien vaikutuksista osakemarkkinoihin on kaupankäyntivolyymin lasku. Kesälomien aikana monet sijoittajat, analyytikot ja treidaajat ovat poissa päätteiltään, mikä johtaa vähäisempään aktiivisuuteen markkinoilla. Vähentynyt kaupankäyntivolyymi heijastuu markkinoiden likviditeettiin. Kun osakkeita ostetaan ja myydään vähemmän, voi isomman sijoittajan olla vaikeampaa löytää vastapuolta kaupalle ilman, että se vaikuttaisi osakkeen hintaan.

Alhaisempi likviditeetti voi myös johtaa suurempiin hintavaihteluihin, kun isot kaupat voivat vaikuttaa markkinoihin enemmän kuin normaalisti. Tämä ilmiö on erityisen huomattava heinä- ja elokuussa, jolloin suurin osa länsimaista viettää kesälomiaan. Pienempi kaupankäyntivolyymi tarkoittaa myös sitä, että markkinat voivat olla alttiimpia äkillisille muutoksille, kun isot instituutiot ja varainhoitajat eivät ole samalla tavalla paikalla.

Volatiliteetti ja hinnanvaihtelut

Kaupankäyntivolyymin lasku kesälomien aikana voi johtaa lisääntyneeseen volatiliteettiin. Kun markkinoilla on vähemmän osapuolia, yksittäiset kaupat ja uutiset voivat aiheuttaa isompia muutoksia osakekursseihin. Se voi lisätä riskiä ja tehdä markkinoista arvaamattomampia.

Lisääntynyt volatiliteetti on sekä mahdollisuus että uhka. Aktiivisille lyhyempää kaupankäyntiä harrastaville sijoittajille isommat muutokset kursseissa tarjoaa tilaisuuksia nopeisiin voittoihin, kun taas toiset saattavat kokea isompia tappioita. Kesälomien aikana onkin tärkeää olla tietoinen markkinoiden mahdollisesta arvaamattomuudesta ja harkita erilaisia tapoja hallita riskiä.

Sijoittajien käyttäytyminen

Kesälomien aikana sijoituskäyttäytyminen voi muuttua merkittävästi. Monet sijoittajat ovat vähemmän aktiivisia ja enemmän passiivisia. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi pitkäaikaisiin sijoituksiin keskittymistä lyhytaikaisen treidaamisen sijaan. Kesälomien aikana monet sijoittajat voivat myös olla haluttomampia tekemään isoja muutoksia salkkuun, mikä voi vähentää kaupankäyntivolyymiä entisestään.

Toisaalta, jotkut sijoittajat voivat yrittää hyödyntää kesälomien aiheuttamaa matalaa likviditeettiä ja lisätä kaupankäyntiä odottaen isompia hinnanvaihteluita. Tällainen strategia voi olla erityisen houkutteleva päiväkauppaa harjoittaville sijoittajille, jotka etsivät lyhyen aikavälin voittoja. Kesälomien vaikutukset sijoittajien käyttäytymiseen voivat olla moninaisia ja vaihdella sijoittajatyypeittäin.


Markkinatapahtumien ajoittaminen

Yritykset ja päättäjät ovat tietoisia kesälomien vaikutuksista näkyvyyteen ja saattavat ajoittaa merkittäviä ilmoituksia tämän mukaisesti. Esimerkiksi negatiivinen yritysuutinen menee sijoittajilta helpommin ohi kesälomalla, kun markkinoita ei tule seurattua yhtä aktiivisesti.

Lomakauden ulkopuolella julkistetut uutiset voivat jakautua tasaisemmin ja saada tasapainoisemman vastaanoton markkinoilla. Sijoittajien olisi hyvä olla tietoisia tällaisista ajoitusstrategioista ja ottaa ne huomioon sijoituspäätöksiä tehdessä.

Kesälomat ja sijoitusstrategiat

Kesälomien vaikutukset osakemarkkinoihin voi tarjota sijoittajille sekä haasteita että mahdollisuuksia. Jotkut sijoittajat voivat hyödyntää markkinoiden korkeampaa volatiliteettia, kun taas toiset saattavat pyrkiä välttämään kaupankäyntiä kokonaan. Kesälomien aikana voi olla hyödyllistä seurata tarkemmin markkinoiden kehitystä ja olla valmiina reagoimaan, jos tilanne vaatii nopeita toimenpiteitä.

Kesälomien aikana on myös tärkeää kiinnittää huomiota markkinoiden yleiseen tunnelmaan ja mahdollisiin muutoksiin talousympäristössä. Tämä voi auttaa tekemään parempia päätöksiä.

Yhteenveto

Kesälomilla on vaikutusta osakemarkkinoihin monin eri tavoin. Kaupankäyntivolyymi laskee, volatiliteetti kasvaa ja monet sijoittajat käyttäytyvät eri tavalla. Lomakausi voi tarjota sekä haasteita että mahdollisuuksia, ja sen ymmärtäminen voi auttaa navigoimaan markkinoiden tyrskyissä paremmin.

Aurinkoista ja rentouttavaa kesää!

Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja

Lisää aiheesta

Tilaa uutiskirje

* indicates required
Valitse, mitkä uutiskirjeet haluat tilata

Millä tavoin voimme olla yhteydessä?

Voit perua liittymisesi milloin vain klikkaamalla linkkiä yhden sähköposteistamme alalaidassa. Lisätietoa yksityisyyskäytännöistämme löydät verkkosivuiltamme.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing.Learn more about Mailchimp's privacy practices.