HCP Quant 8/2023 -1.59% | Vanguard liputtaa arvo-osakkeiden puolesta

11
September 2023
Pasi Havia
HCP Quant

Elokuussa markkinat ottivat happea parin edellisen hyvin menneen kuukauden jälkeen. HCP Quant taipui alaspäin muiden markkinoiden mukana, mutta pärjäten kuiten sen pienten ja keskisuurten arvoyhtiöiden kehitystä mittaavaa vertailuindeksiä paremmin.

HCP Quant-rahaston tuotto elokuussa oli -1.59%. Vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Return tuli alas euroissa mitattuna -2.05% edestä. Euroopan isokokoisten yhtiöiden kehitystä seuraava S&P Europe 350 Total Return halpeni puolestaan -2.42%. S&P 500 Total Return indeksi pysyi lähes paikallaan, tuoton ollessa -0.07% euroissa.

Maailman ensimmäisen indeksirahaston perustanut Vanguard liputtaa Yhdysvalloissa arvosijoittamisen puolesta.

Vanguard kirjoitti elokuun lopussa, että heidän tutkimuksen mukaan arvo-osakkeissa on kasvuosakkeisiin nähden yhtä äärimmäinen suhde kuin vuonna 2020. Tuolloin arvo-osakkeiden poikkeama käyvästä arvosta oli -51%. Seuraavan 20 kuukauden aikana arvo-osakkeet tuottivat 46 prosenttiyksikköä paremmin kuin kasvuosakkeet.

Meillä HCP:llä arvo-osakkeita edustaa HCP Quant ja kasvuosakkeita HCP Focus rahasto. Vastaavalla ajanjaksolla HCP Quantin tuotto oli +71% ja HCP Focuksen -35%, joten tuottoeroa kertyi 106 prosenttiyksikköä!

Arvo- ja kasvosakkeiden arvostuksen välinen suhde. Lähde: Vanguard

Vuotta 2020 edellisen kerran vastaava tilaisuus on ollut lähellä teknologiakuplan huippua vuonna 2000, jolloin poikkeama oli suuruudeltaan -47% ja se korjaantui noin vuoden aikana, jolloin arvo-osakkeet tuottivat 59 prosenttiyksikköä paremmin kuin kasvuosakkeet.

Vanguardin mukaan, kun heidän mallin arvio käyvästä suhteellisesta arvosta ylittää vaihteluvälin ylärajan on markkinoita paremman tuoton mahdollisuus koholla kasvuosakkeissa. Vastaavasti, kun suhde on vaihteluvälin alarajan alapuolella mahdollisuus on arvo-osakkeissa.

Vaikka arvostukset voivat poiketa merkittävästi ja pitkäänkin käyvistä arvoista, on Vanguardin tutkimuksen mukaan näillä poikkeamilla ja tulevilla tuotoilla tilastollisesti merkittävä suhde viiden ja kymmenen vuoden aikajaksoilla.

Tänä vuonna käynnistynyt rotaatio takaisin arvo-osakkeista kasvuosakkeisiin on nostanut Vanguardin laatimaa tuotto-odotusta yhdellä kokonaisella prosenttiyksiköllä seuraavalle kymmenelle vuodelle. Yhdysvalloissa ennuste on nyt arvo-osakkeille 3.8% p.a. kasvuosakkeita enemmän.

Arvo-osakkeiden ylituotto kasvuosakkeisiin nähden eri taloussuhdanteissa. Lähde: Vanguard

Arvostustason lisäksi myös taloussuhdanne näyttää paremmalta arvo-osakkeiden kannalta. Keskimäärin arvo-osakkeet ovat tuottaneet paremmin talouden elpymisen aikana Yhdysvalloissa. Kuten Vanguardin Kevin DiCiurcio toteaa:

“On average, value has outperformed during economic recoveries, historically speaking,” he said. “So, if you believe that the Federal Reserve may have engineered a soft landing—that we’re going to sidestep a recession and that the economy’s next move is an acceleration—the case for value is strengthened.”

Arvo-osakkeiden arvostuksen ollessa alle käyvän arvon alarajan (kuten nyt) ovat arvo-osakkeet tuottaneet elpyvän talouden aikana 0.34% kasvuosakkeita paremmin kuukausitasolla.

Suhteellinen arvostustaso yhdessä taloussuhdanteen kanssa tekeekin arvo-osakkeista sijoittajille taas mielenkiintoisia.

HCP:n rahastot ovat totutusti jälleen auki 29.9. asti. Olemme tehneet lisämerkinnän tekemisestä aiempaa helpompaa. Nyt riittää, että täytät vain omat perustiedot. Ensimmäisen merkinnän minimi rahastoon on 5.000 euroa ja lisämerkinnän 1.000 euroa.

Rahastomerkinnän voit tehdä kätevästi kotisohvalta käsin merkintäsivujemme kautta. Pääset sivulle klikkaamalla allaolevaa painiketta. Tervetuloa!

Terveisin,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja

”It is better to be roughly right than be precisely wrong”
John Maynard Keynes

Lisää aiheesta

Tilaa uutiskirje

* indicates required
Valitse, mitkä uutiskirjeet haluat tilata

Millä tavoin voimme olla yhteydessä?

Voit perua liittymisesi milloin vain klikkaamalla linkkiä yhden sähköposteistamme alalaidassa. Lisätietoa yksityisyyskäytännöistämme löydät verkkosivuiltamme.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing.Learn more about Mailchimp's privacy practices.