Kustannustehokas riskienhallinta | parempaa tuottoa suhteessa riskiin

16
May 2024
Tommi Kemppainen
HCP Quant

Sijoittamisessa tiedämme kaikki tavoitella tuottoa. Sijoittamista tovin harjoittaneena ymmärtää myös huomioida sijoittamiseen liittyvää riskiä. Suuri kysymys on miten riskienhallinnan onnistumista tulee mitata ja seurata, jotta riskienhallinta toteutetaan optimaalisella tavalla.

Optimaalinen riskienhallinnan arvio

Neljännesvuosisadan ammatikseen sijoittaneena olen piinaavan tietoinen miten vaikea on löytää sijoittamisen viisauksia jotka kestävät ajan hammasta. Silloin harvoin kun niitä löytää, ovat nämä tiedonjyvät usein yllättävän yksinkertaisia sitten kun ne on oivaltanut.

Aikalaisemme Mark Spitznagel on kirjoittanut paljon riskienhallinnasta. Spitznagel vaatii että riskienhallinnan tulee lisätä kumulatiivisesti tuottoa ja vaurauden kertymistä. Tästä voisi kuvitella ajatuksen olevan ristiriidassa sen vakiintuneen ymmärryksen kanssa että tulee tavoitella parasta riskikorjattua tuottoa. Ristiriitaa ei kuitenkaan ole, kun huomioi Spitznagelin käsityksen markkinaa paikoin ja määräajoin piinaavista epätodennäköisistä, mutta mahdollisista shokeista.

Kvantitatiivisen työtavan vahvuus riskienhallinnassa

Ymmärryksestä riskienhallinnan optimaalisesta muodosta on usein vielä hyvin pitkä matka konkreettiseen riskienhallinnan työtapojen objektiiviseen arvioimiseen ja sen myötä tarvittavaan riskienhallinnan optimointiin.

Poikkeuksen tähän sääntöön tekee kuitenkin kvantitatiivinen lähestymistapa sijoittamisessa. HCP rahastoista tällainen täysin kvantitatiivisesti toteutettu strategia on HCP Quant rahasto. Tässä rahastossa meillä on nyt hallussa dataa tuotosta ja riskistä huomioiden kaikki eri käytössä olevat riskienhallintamenetelmät. Kvantitatiivisen strategian vahvuus on juuri siinä, että voimme tällä datalla objektiivisesti verrata miten käytössä olevat eri riskienhallinnan työkalut ovat vaikuttaneet realisoituneeseen riskiin ja tuottoon.

Juuri tällä hetkellä teemme tätä riskienhallinnan arviota HCP Quant rahastossa. Vertaamme realisoitunutta ja realisoituvaa HCP Quant rahaston tuottoa ja riskiä samaiseen strategiaan mutta poistaen laskelmasta yksi kerrallaan riskienhallintavälineitä. Vertaamalla näitä keskenään pääsemme Spitznagelin viitoittamalla tavalla vertaamaan ovatko käytössä olevat riskienhallintamenetelmät lisänneet kumulatiivisesti tuottoa ja vaurauden kertymistä.

Viestimme löydöksistämme kuukausikirjeissä arvion edetessä. Yksi kerrallaan testattavat riskienhallinnan työtavat ovat mm stop-loss, ajan yli re-allokaatioiden ajo, kaupankäyntivolyymi rajoite, kirjanpitoväärennöksen todennäköisyyden testaus sekä ristiinvertailu toiseen tietokantaan.

Lisää aiheesta

Tilaa uutiskirje

* indicates required
Valitse, mitkä uutiskirjeet haluat tilata

Millä tavoin voimme olla yhteydessä?

Voit perua liittymisesi milloin vain klikkaamalla linkkiä yhden sähköposteistamme alalaidassa. Lisätietoa yksityisyyskäytännöistämme löydät verkkosivuiltamme.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing.Learn more about Mailchimp's privacy practices.