Our first ever company community meeting

”Everyone shades on!”

Limited liability companies are sophisticated platforms for different people and resources to work together for a shared goal. They have their roots for soon 700 years.
 
In addition to general meetings for shareholders (yhtiökokous) there is a need to also meet with all the people we work alongside. Therefore, last Thursday 6th of June we organised our first ever ”company community meeting” (or yhtiön yhteisökokous) to meet with all stakeholder groups as they are all important as are the shareholders!
 
This is us. Our identity is shaped by our clients, collaborators, and friends – past, present, and future. Huge thank you to all of you who made it!
 
This is #HCPSPIRIT
 
No one knows how a meeting like this should be structured. What we know is that it must have of all the stakeholder groups and it can not be a closed meeting between top executives and shareholders.
 
”We encourage all companies to find the courage to organize their first company community meeting that has people from all stakeholder groups!”
– CEO Tommi Kemppainen
 

#HCPSPIRIT artist Kuuhullu performs unplugged

CEO Tommi Kemppainen welcomes all HCP community members to his home

Campfire after the sunset

HCP Quant 5/2019 -11.59% | Salkunhoitajan työ

Toukokuussa markkinat sai vastaan varsinaisen mahalaskun kauppasodan kiihtyessä. USA:n ja Kiinan väliset neuvottelut ovat olleet hankalat. Erityisesti Trumpin tapa ”neuvotella” on viimeisimmissä käänteissä johtanut tilanteeseen joka on ollut kiinalaisille nöyryyttävä. Melkeinpä pahinta mitä kyseisessä kulttuurissa voi tehdä on menettää kasvonsa. Tätä Trump ei näytä ymmärtävän. Neuvottelut ovat ajautuneet uuteen pattitilanteeseen mikä heijastui kuukauden aikana osakkeisiin ympäri maailman.

HCP Quant rahasto laski toukokuussa -11.59%. Kuukauden aikana rahaston USA paino tippui nollaan. Aasian paino on yli puolet painottuen siellä kiinalaisiin osakkeisiin. Epävarmuuden ollessa korkealla on arvostustasot alemmalla ja siten on varsin luonnollista että HCP Quanttiin on tiensä löytänyt moni kiinalainen yhtiö. Tämä on yksi syistä miksi arvosijoittaminen on toiminut pitkällä aikavälillä. Tilanteen näyttäessä pahalta arvosijoittaja löytää helpommin ostettavaa, mutta samasta syytä ostaminen on henkisesti vaikeaa. Koska tilanne näyttää pahalta. Samasta syystä arvosijoittaminen ei sovi kaikille. Perinteinen arvosijoittaja löytää arvoa sieltä mistä moni muu ei. Arvosijoittaja menee monesti muita sijoittajia vastaan eli hienosti sanoen kontraa. Henkisesti tämä on raskas prosessi sillä ihminen on luonteeltaan laumaeläin. On helpompaa ja ulkoisesti hyväksyttävämpää toimia siten kuin suurin osa muistakin. Ryhmässä muiden kanssa väärässä oleminen ei ole yhtä raskasta kuin yksin poikkeavalla näkemyksellä. Lopulta arvosijoittajan on luotettava siihen että hän saa kompensaation tilanteen muuttuessa. Kun erittäin huono muuttuu esimerkiksi pykälän paremmaksi eli huonoksi. Silloin aiempi erittäin huonon mukaan tehty hinnoittelu osoittautuu ylipessimistiseksi ja aliarvostusta purkautuu esimerkiksi osakekurssin nousun muodossa. Toisinaan tasapainon muutos tapahtuu nopeammin ja voimakkaammin, toisinaan hitaammin ja laimeammin.

Rahaston vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Return indeksi laski euroissa toukokuussa -6.13%. Kannattaa pitää mielessä että tällä indeksillä on tuntuva USA paino, joten se seuraa isolta osin USA:n markkinoiden liikkeitä. S&P 500 Total Return indeksi tipahti puolestaan euroissa -5.89% ja Euroopan S&P Europe 350 Total Return -4.66%. Kiinan Shenzhen Stock Exchange Small & Medium Enterprises indeksi tuli alas euroissa -11.22%, mikä kuvaa hyvin sitä kuinka haastava kuukausi oli kiinalaisille pienille ja keskisuurille osakkeille.


Aina silloin tällöin minulta kysytään millaista salkunhoitajan työ on. Työhön tuntuu liittyvän tiettyä salaperäisyyttä ja mystiikkaa. Jotenkin tästä tulee itselleni mieleen ajat jolloin aloittelin sijoittamista. Silloinen mielikuvani sijoittajasta oli stereotypinen rikas sikaria tuprutteleva iäkäs ylipainoinen liituraitamies. Tämä kuva karisi pois ajan myötä oppiessani millainen tyypillinen sijoittaja oikeasti on. Tavallista sijoittajaa on hankala tunnistaa katukuvasta. Hän on kuten kuka tahansa meistä. Samantapaisia mielikuvia liittyy salkunhoitajiin ja salkunhoitoon työnä. Uskoakseni salkunhoito on työnä huomattavasti arkisempaa ahertamista kuin moni arvaakaan. Kaukana Wall Street elokuvien glamourista ja jännityksestä, erityisesti Suomen kokoisessa maassa.

Toki salkunhoitajia sekä heidän työnantajiaan on monenlaisia. Työnkuva sekä tehtävät voivat vaihdella paljon. Kysymykseen siitä millainen tyypillinen oma työpäivä on on mahdotonta vastata, sillä jokainen päivä on erilainen. Se on itselleni ehdottomasti yksi tämän alan suola. Yksikään päivä ei ole toisensa kopio. Jos jotakin yhdistävää keskenään erinäköisissä työpäivissä on, niin se on se, että voin yleensä rytmittää omaa tekemistä sekä tehtäviä varsin vapaasti. Yhtenä päivänä kalenteri on täynnä asiakastapaamisia, toisena aikaa vie Ranskaan lähetettävä raportti rahoitustransaktioverosta (kuten eilen, krhm!) ja kolmantena rahaston kaupankäynnin kirjaamiset taustajärjestelmään. Varsinkin HCP:n kokoisessa varainhoitoyhtiössä korostuu vaadittavien tehtävien monimuotoisuus. Näiden pohjalta sain yhtenä päivänä ajatuksen kirjata päivän aikana ylös pääasialliset tekemiseni. Tässä on läpileikkaus päivääni. Se ei ole kuten aiemmat päivät, eikä toistu myöhemmin. Jonkun toisen salkunhoitajan päivä näyttäisi erilaiselta. Asiasta kiinnostuneelle se tarjoilee kuitenkin hyvän maistiaisen siitä millaisia tehtäviä salkunhoitajan päivään kuului omalla kohdallani yhtenä työpäivänä.

Tiistai 21.5.2019

Klo 9-10
Tietokone auki, kuppi kahvia ja aamupalavoileipä. Tutkiskelua ja lukemista mitä Aasiassa ja Australiassa on tapahtunut yön aikana. HCP:n WhatsApp ryhmään valuu viestejä liittyen parin viikon päästä järjestettävään tapahtumaan. Kaikki kutsutut eivät ole saaneet viestiä ja kollega kyselee apua oikeiden puhelinnumeroiden jne. löytämiseen.

Klo 10-11
Olen edellisenä päivänä lueskellut henkilöstörahastolakia selvitellessäni yrityksen henkilöstölle sellaisen perustamista. Toimitusjohtaja laittaa minulle viestiä ja kysyy tarkentavia kysymyksiä liittyen edellisen päivän viestiini. Syvennyn uudestaan lakiin ja etsin hänelle vastauksen.

Kirjaan edellisen päivän kaupat Bloomberg terminaalin portfoliotyökaluun, jonka avulla pysyn perillä rahaston yhtiöiden uutisoinnista, rahaston kassatilanteesta jne. Lisäksi kirjaan samat kaupat erilliseen taulukkoon pilveen, jonka avulla on mahdollista seurata sijoitusrajoja, valuuttakorjattua yksittäisen position tuottoa ja muita joihin Bloomberg ei helposti kykene.

Klo 11-12
Saan viestin vaihtaa HCP:n virtuaalitapaamisiin Timon tilalle Panun. Timon jäätyä opintovapaalle Panu hoitaa hänen työtehtävät urheiluasiakkaisiin liittyen. Ilmoitan tarkastavani asian.

Yksi edellisen päivän kauppa ei ole toteutunut kokonaan ja kanadalaisessa osakkeessa on pitoaika tullut täyteen, joten käynnistän Mac läppäriltäni Windows virtuaalikoneen ja sieltä syötän Infrontin terminaalin kautta toimeksiannot SEB:lle (miksi, oi miksi Infrontin DMA yhteys ei voi toimia Mac:llä?). Sammutan Windowsin mutta se päättää haluavansa päivittää itsensä sammutuksen yhteydessä. Kone menee käyttökelvottoman jumiin ja pysyy sellaisena vajaan tunnin.

Päivityksen asentumisen valmistumista odotellessa ryhdyn pöytäkoneella konfiguroimaan virtuaalitapaamisjärjestelmää. Toinen kollega haluaa vaihtaa tarjolla olevan ajan, joten työstän myös sitä. Kolmas kollega soittaa ja ilmoittaa että kaikissa blogiteksteissä kuvat eivät näy. Sitä ennen myös toimitusjohtaja on huomannut saman asian ja ollut yhteydessä.

Klo 12-13
Tarkistaessani tehtyjä muutoksia HCP:n internetsivulla huomaan tekstin jossa Timo pitäisi vaihtaa Panuun ja henkilölinkin, joka pitäisi vaihtaa myös Timosta Panuun. Ainut vain että Panusta ei ole henkilösivua jonne linkittää. Viestittelen kollegoiden kanssa ja informoin webmasteria, jotta asia saadaan korjattua.

Kollega palaa blogikirjoitusten kuva-asioihin liittyen. Hän on huomannut kuvien olevan linkitetty MailChimpin galleriaan. Käytän MailChimppiä Quantin sijoittajakirjeiden lähettämiseen. Pyydän lataamaan kuvat HCP:n palvelimelle sekä linkittämään niihin.

Klo 13-14
Olen palannut Pariisista maanantai aamuyöllä koneiden ollessa myöhässä. Jääkaappi ammottaa usean päivän poissaolon takia tyhjyyttä ja puolison on lähdettävä klo 14 autolla toiselle puolelle Viroa, joten käyn kaupassa, jotta saan itselleni tehtyä myöhemmin ruokaa.

Klo 14-15
Jatkan virtuaalitapaamistyökalun kimpussa. Panu haluaa muuttaa omia aikojaan. Huomaan, että kaikkien kollegoiden kalenterit eivät ole linkittäneet Suomen pyhiä mukaan. Poistan yhden tarpeettoman käyttäjän, jotta saan vapautettua lisenssin Panulle, teen käyttäjien päivämääräasetusmuutoksia jne.

Klo 15-16
Tarkistan Quantin käteistilanteen. Arvioin paljonko on tulossa Kanadan dollareita kahden päivän päästä perustuen toimeksiannon kokoon ja yhtiön osakkeen keskimääräiseen vaihtoon. Totean valuuttaa vapautuvan yhdessä seuraavana päivänä tulevan valuutan kanssa niin että T+2 on riittävästi käteistä eri valuutoissa uuden position ottamiseksi rahastoon.

Avaan Bloombergin terminaalista Quantin mallin. Ryhdyn tekemään datan ristiintarkistuksia toisen osapuolen tietokantaan. Tarkistan yhtiöiden viimeaikaisen likviditeetin, katson ettei ole uutisoitu ulosostoa (liikkumavara ylöspäin rajattu) sekä muita tarkistuksia. Ostokriteerit läpäisee Iso-Britannialainen yhtiö, joka on listattu Oslon pörssissä Norjassa. Likviditeetin osalta position muodostaminen ottaa 2-3 kaupankäyntipäivää, joten käynnistän läppärin Windows virtuaalikoneen ja syötän toimeksiannon Infrontin kautta SEB:lle.

Klo 16-17
Saan idean päiväni kirjaamisesta ja ryhdyn kirjoittamaan tekemiäni asioita ylös, kun vielä muistan edes osan niistä. Pöytäkoneen trackpadin patterit loppuvat ja laitan ne lataukseen. Jatkan töitä läppärillä. Tarkistan työsähköpostit ja vastailen niihin.

Seuraan Pohjois-Amerikan avauksen klo 16:30 ja varmistan että kaikki syötetyt toimeksiannot ovat menneet läpi. Kaikki on kunnossa ja USA:ssakin on avattu vaihteeksi plussalle. Lopullisen tilanteen toimeksiannoista tiedän vasta pörssien sulkeuduttua sillä toteutan ne VWAP algoritmilla.

Klo 17-18
Koska pörssit näyttävät olevan ”normitilassa” ja ulkona lämmin aurinkoinen keli päätän käydä 4 km kävelylenkillä kirkastamassa ajatuksia. Tiedän, että töitä on lisää odottamassa illemmalla, joten on hyvä ottaa tauko ja vapaa-aikaa ennen ”iltavuoroa”.

Klo 18-19
Ruoan tekoa, kotitöitä (tiskit jne) ja vapaa-aikaa.

Klo 19-20
HCP intran lukemista, jotta pysyn kärryillä mitä kaikkea yrityksessä on tekeillä ja kollegoilla työn alla. Oslon pörssi on sulkeutunut, joten kirjaan Infrontista toteutuneen kappalemäärän ja VWAP hinnan pilveen. Toteutuneiden kulujen osalta on odotettava vahvistuslaskelmaa, joiden tulo on viime aikoina tökkinyt. Näiden perään joutuu kyselemään useasti, mikä vie turhaan työaikaa.

Tarkistan Quantin salkussa olevien kaikkien yhtiöiden ilmoitetut ja ennakoidut osavuosikatsauspäivät Bloombergista ja kirjaan ne itselleni pilveen. Osavuosikatsauksen yhteydessä osake voi reagoida voimakkaasti ja stop-loss triggeröityä tai yhtiön fundamentit muuttua huomattavasti. Tämän vuoksi pidän yhtiöitä silloin tavanomaista tarkemmin silmällä.

Selaan päivän talousuutiset netistä ja vilkaisen nopeasti oman Twitter feedin.

Klo 20-21
Luen Bloomberg Businessweek lehteä.

Klo 21-23
Vapaa-ajan viettoa. Elokuva Netflixistä (See You Yesterday).

Klo 23-24
Yhdysvaltojen ja Kanadan pörssit sulkeutuvat. Kirjaan jälleen Infrontista kaupat itselleni pilveen sekä päivitän Bloombergin terminaalin portfolion käsin ajan tasalle. Lähetän viestin päivän toteutuneista kaupoista back officelle, jotta ovat tietoisia niistä ja syöttävät ne myöhemmin taustajärjestelmään, jonka avulla lasketaan mm. rahaston NAV arvo.

Lasken päivän kauppojen perusteella T+2 valuuttavirrat ja totean että voin niiden perusteella tehdä yhden oston lisää. Koska olin tehnyt datan ristiintarkistukset jo aiemmin useammalle yhtiölle päivällä, otan seuraavana olevan yhtiön listalta. Kyseessä on aasialainen yhtiö. Konvertoin kurssin euroiksi, jotta saan laskettua oikean suuruisen position. Lasken myös ostolle maksimihinnan varmuuden vuoksi. Lähetän toimeksiannon sähköpostilla SEB:n Aasian trading deskiin, koska tälle markkinalle minulla ei ole sähköistä pääsyä. Saan heiltä nopeasti vastauksen takaisin, että toimeksianto on otettu vastaan.

Pöytäkone on edellisestä päivästä lähtien tyrkyttänyt käyttöjärjestelmäpäivitystä, joka vaatii uudelleenkäynnistyksen. Koska päivän työt alkavat olla pulkassa hyväksyn päivityksen ja jätän koneen yöksi päivittymään rauhassa.

Läppärillä tarkistan vielä erillisen sähköpostilaatikon, jonne kaikki kaupankäyntivahvistukset tulevat ja joita käytetään todisteina rahaston arvonlaskennassa sekä sisällön verifioinnissa. Totean että kaikista päivän kaupoista ei ole tullut vahvistusta, joten tiedän että seuraava päivä tulee alkamaan näiden perään kysymisellä.

Klo 00-01
Mieleeni tulee vielä tarkistaa virtuaaliajanvarauksen sähköpostien sisältö Panun osalta että ovatko ne oikein. Eivät ole. Samalla huomaan että hänelle on hankittava myös lisenssi ohjelmistoon jolla työpöytä jaetaan, joten laitan viestiä siitä vastaavalle henkilölle. Tarkistan vielä muutamia muita asetuksia virtuaaliajanvarauksesta kaikkien kollegoiden osalta ja teen pieniä parannuksia sinne tänne. Totean että jatkan muutosten tekemistä seuraavana päivänä, sillä alkaa olla myöhä.

Zzzz-zzz


HCP:n rahastojen seuraava merkintä-ajankohta on nyt kesäkuussa. Voit tehdä merkinnän sähköisesti klikkaamalla allaolevaa nappia. Muistathan että merkintäsumman tulee näkyä tilillä viimeistään perjantaina 28. päivä kesäkuuta kello 16 mennessä, joten tilisiirto on hyvä tehdä päivää tai kahta ennen.

Ryhdymme HCP:llä tuottamaan uutta uutiskirjettä jossa kerromme tulevista tapahtumistamme ja talon uutisista. Jotta nämä eivät lipsahda ohi käy tilaamassa uutiskirje itsellesi.

Varaa virtuaalitapaaminen Tee rahastomerkintä

Lämmintä kesää toivottaa,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja

”If you are not willing to risk the usual, you will have to settle for the ordinary.”

BarclayHedge: Maailman paras osake-hedgerahasto on HCP Focus

BarclayHedge on rankannut Suomalaisen HCP Focus –sijoitusrahaston  maailman parhaaksi long-only osake-hedgerahastoksi.

Katso: Barclay managed funds report 1Q 19, sivu 6.

Raportti

Barclay Managed Funds Report on Yhdysvaltalaisen BarclayHedge –nimisen konsulttiyhtiön vuosineljänneksittäin julkaisema raportti, joka sisältää ranking-listoja ja tuottotietoja kansainvälisistä hedge ja CTA –rahastoista.

Raportissa 21 eri kategorian 10 parasta rahastoa on sijoitettu paremmuusjärjestykseen niiden 3 vuoden tuottojen perusteella.

Raporttiin kelpuutetaan rahastoja jotka täyttävät minimikriteerit koskien tuottohistoriaa (vähintään 3 vuotta) sekä kokoa (asiakasvarat (”AUM”) vähintään10 $M).

Tuoreimpaan raporttiin pääsi mukaan yhteensä 4 634 rahastoa eli se kattaa valtaosan kaikista maailman hedge-rahastoista.

HCP Focus on Suomalaisen Helsinki Capital Partners (HCP) hallinnoima globaali long-only osakerahasto. Rahasto on Suomen Sijoitusrahastolain mukainen erikoissijoitusrahasto, jotka kansainvälisen taksonomian mukaisesti luokitellaan hedge-rahastoiksi.

Raportissa HCP Focus löytyy kategoriasta “Equity Long Only”. Tuoreimman Raportin (1Q 2019) mukaan tämä kategoria sisälsi yhteensä 338 rahastoa.

Tasaista huipputuottoa

HCP Focus rahasto perustettiin 30.11.2012. Näin ollen rahasto on täyttänyt listaamiseen vaaditut kriteerit 1Q 2016 –raportista lähtien.  Viimeisin julkaistu Raportti on 1Q 2019. Näin ollen rahasto on tähän saakka ollut listauskelpoinen yhteensä 13 kertaa.

Jaksolla 1.1.2016–31.3.2019 HCP Focus ylsi Top-10 -listalle seuraavasti:

 • 1Q 2016 – sija: 8
 • 2Q 2016 – sija: 4
 • 3Q 2016 – sija: 5
 • 4Q 2016 – (ei Top-10 -listalla)
 • 1Q 2017 – sija: 7
 • 2Q 2017 – sija: 5
 • 3Q 2017 – sija: 7
 • 4Q 2017 – sija: 8
 • 1Q 2018 – (ei Top-10 -listalla)
 • 2Q 2018 – sija: 5
 • 3Q 2018 – sija: 3
 • 4Q 2018 – (ei Top-10 -listalla)
 • 1Q 2019 – sija: 1

Tällä 13 vuosineljänneksestä koostuvalla jaksolla HCP Focus ylsi Top-10 -listalle yhteensä 10 kertaa. Yksikään toinen rahasto ei yltänyt Top-10 -listalle näin monta kertaa!

HCP Focus vs kilpailijat

Muita kiinnostavia tilastoja koskien BarclayHedge “Equity Long Only” Top-10 -listaa. 13 vuosineljänneksen jaksolla 1.1.2016–31.3.2019:

 • yhteensä 55 rahastoa ylsivät Top-10 –listalle ainakin kerran.
 • alle puolet (26/55 rahastoa, eli 47 %) näistä rahastoista onnistui tekemään sen enemmän kuin yhden kerran.
 • noin neljännes (14/55 rahastoa, eli 25,5 %) onnistui tekemään sen enemmän kuin kaksi kertaa.
 • noin kymmenesosa (6/55 rahastoa, eli 10,9 %) onnistui tekemään sen enemmän kuin kuusi kertaa.
 • vain yksi ainoa rahasto – HCP Focus – onnistui pääsemään Top-10 –listalle enemmän kuin seitsemän kertaa!

(Nämä tilastot on visualisoitu oheen liitetyssä dokumentissa: “HCP Focus rankings Barclay managed funds report 1Q 19”.)

Raportit voi ladata täältä: https://www.barclayhedge.com/rankings-awards/barclay-managed-funds-report/ (Lataaminen on ilmaista, mutta edellyttää rekisteröitymisen)

Rahaston kotisivut: https://www.hcp.fi/hcp-focus/

Tuoreita artikkeleita

https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-10-16/one-of-world-s-top-15-fund-managers-reveals-his-next-top-picks

https://hedgenordic.com/2019/04/unorthodox-value-approach-from-hcp-focus/

https://www.arvopaperi.fi/uutiset/ap/384167df-59d2-4daa-93cb-35064ab1ed46?fbclid=IwAR03NZGeoBz9eD7S_l-XSb2iLKjNnMwb7Mj0KuqMP-VYq6Rc5jipfJBGeMw

https://hedgenordic.com/2019/06/hcp-focus-crowned-as-best-long-only-equity-hf/

 

HCP Quant 4/2019 -0.47% | Kiina, Kiina ja Kiina

Huhtikuu meni HCP Quantilla vahvasti aina siihen asti kunnes kuun loppupuolella Kiinan osakemarkkinat painuivat alaspäin. Kiinan Shenzhen Stock Exchange Composite indeksi laski euroissa -3.74%. Pörssin pienten ja keskisuurten yhtiöiden kehitystä mittaava Shenzhen Stock Exchange Small & Medium Enterprises indeksi tippui euroissa puolestaan -5.54%. HCP Quantin tuotoksi muodostui -0.47% kiinalaisten yhtiöiden painamana.

Yhdysvalloissa ja Euroopassa markkinat menivät paremmin. S&P 500 Total Return indeksi nousi euroissa +4.09% mistä johtuen myös rahaston vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Return indeksi puski ylöspäin +2.65% edestä. Euroopan osakemarkkinoita mittaava S&P Europe 350 Total Return indeksi kehittyi myös huhtikuussa hyvin ja nousi +3.82%.

Nyt alkaneen viikon osalta lisäväriä on antanut vaihteeksi pinnalle noussut kauppasota Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä. Osakemarkkinat laskivat eilen ympäri maailman presidentti Trumpin twiitattua yllättäen viikonloppuna nostavansa Kiinaan kohdistuvien tullien laajuutta sekä määrää perjantaina. Luonnollisesti erityisen pahasti markkinat tulivat alas Kiinassa. Nähtäväksi jää onko tämä jälleen kerran vain yksi osa Trumpin strategiaa saada neuvoteltua parempi sopimus maiden välille. Kiinan välitön vastaus uhkaukseen oli marssittaa keskuspankki areenalle. Joka tapauksessa nokkapokka maiden välillä jatkuu. Uskon tämän viikon olevan erityisen herkkä kiinalaisten osakkeiden osalta. Ennen pitkää luotan siihen että maiden välille saadaan tehtyä jonkinlainen sopimus ja sen myötä jatkuvat huolet tullien suhteen väistyvät takavasemmalle.

Hieman pidemmällä aikavälillä kiinalaisia osakkeita tukevat useat indeksimuutokset, jotka tuovat uutta pääomaa Kiinan osakemarkkinoille. Ensimmäiset muutokset indekseihin tapahtuvat nyt toukokuussa, mutta suurin osa on tulossa kesän ja syksyn mittaan. Pienten ja keskisuurten yhtiöiden osalta lisäykset tapahtuvat syksyllä, mikä on olennaisempaa HCP Quant rahaston osalta. Lisätietoa tulevista muutoksista kirjoitin helmikuun sijoittajakirjeeseen. Kiinan keskuspankki on selvästi valmis elvyttämään markkinoita lisää tarpeen vaatiessa. Kun nämä kaikki asiat lasketaan yhteen sen kanssa, että uskon kauppasovun löytyvän Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä, näyttää markkina minulle valoisammalta kuin nykyiset uhat, joihin suurin osa sijoittajista tällä hetkellä tuntuisi keskittyvän.

Kautta historian on sijoitusten alkuhetken arvostustasoilla ollut merkitystä pitkän aikavälin tuottoihin. Kiinan osalta arvostukset ovat alhaalla. Kiinalaisten osakkeiden tuotto-odotus on yhdeksän prosentin luokkaa per annum, kun yhdysvaltalaisten jää alle neljän. Maan tuottopotentiaali on yli kaksinkertainen!


HCP:n rahastojen osuudenhaltijoiden kokous pidettiin huhtikuun lopussa. Kävin tilaisuudessa läpi mietteitäni liittyen muun muassa osakemarkkinoiden arvostustasoihin, Kiinaan, tuotto-odotuksiin, arvo- ja kasvusijoittamiseen sekä tietysti siihen miten HCP Quant rahastolla on mennyt. Voit ladata esityksen tästä linkistä. Toimitusjohtajamme ja multistrategia HCP Black rahastomme salkunhoitaja Tommi Kemppainen piti puolestaan havainnollistavan esityksen hajauttamisesta eri omaisuusluokkiin. HCP Focus rahaston salkunhoitajan Ernst Grönblomin esityksen voit puolestaan ladata tästä.

Ryhdymme HCP:llä tuottamaan uutta uutiskirjettä jossa kerromme tulevista tapahtumistamme ja talon uutisista. Jotta nämä eivät lipsahda ohi käy tilaamassa uutiskirje itsellesi.

Varaa virtuaalitapaaminen Tee rahastomerkintä

Lämmintä kesän alkua toivottaa,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja

“The desire to perform all the time is usually a barrier to performing over time.”
– Robert Olstein

Hajauttaminen suojaa riskeiltä ja mahdollistaa tuotot suhdanteesta riippumatta

HCP Blackin salkunhoitaja Tommi Kemppainen havainnollistaa, miten sijoitusten hajauttaminen eri omaisuusluokkiin vaikuttaa tuotto-odotuksiin ja suojaa riskeiltä. Videolla on englanninkieliset tekstitykset.

HCP Quant 3/2019 +5.18% | Tunnusluvut ja allokaatio | Arvo-osakkeiden tuottopotentiaali

Maaliskuussa osakemarkkinat tempoivat yhä ylöspäin. Vuoden ensimmäinen kvartaali oli yksi historian parhaimmista ympäri maailman. HCP Quant rahaston tuotto kaikkien kulujen jälkeen oli +5.18% mikä kiritti rahaston ensimmäisen vuosineljänneksen tuotoksi +14.93%. Vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Return indeksin tuotto oli euroissa +0.86% ja alkuvuoden kokonaistuotoksi muodostui +14.10%. Yhdysvalloissa isojen yhtiöiden kehitystä mittaava S&P 500 Total Return indeksi vahvistui euroissa +3.41% edestä nostaen alkuvuoden tuoton +15.99%:iin. Euroopassa S&P Europe 350 Total Returnin luvut olivat puolestaan +2.30% ja +13.16%.

HCP Quantin sijoitusten tunnusluvut, painot rahastossa, markkina-arvot ja kotimaa. Tilanne 29.3.2019. Lähde: Bloomberg

HCP Quantin sijoitusten jakauma maittain. Tilanne 29.3.2019. Lähde: Bloomberg

HCP Quant rahaston sijoitusten osinkotuotto kvartaalitasolla vuodesta 2015 lähtien. Lähde: Bloomberg

HCP Quant rahaston sijoitusten P/E tunnusluvun kehitys kvartaalitasolla vuodesta 2015 lähtien. Lähde: Bloomberg

HCP Quant rahaston sijoitusten P/CF tunnusluvun kehitys kvartaalitasolla vuodesta 2015 lähtien. Lähde: Bloomberg

HCP Quant rahaston sijoitusten P/B tunnusluvun kehitys kvartaalitasolla vuodesta 2015 lähtien. Lähde: Bloomberg

HCP Quant rahaston sijoitusten P/S tunnusluvun kehitys kvartaalitasolla vuodesta 2015 lähtien. Lähde: Bloomberg

HCP Quant rahaston sijoitusten ROE (%) tunnusluvun kehitys kvartaalitasolla vuodesta 2015 lähtien. Lähde: Bloomberg

HCP Quant rahaston sijoitusten EV/EBITDA tunnusluvun kehitys kvartaalitasolla vuodesta 2015 lähtien. Lähde: Bloomberg

Rahaston tunnusluvuissa ei ole tapahtunut dramaattisia muutoksia sitten edellisen katsauksen tammikuussa. Yleisesti ottaen arvostustasot ovat kohonneet hieman johtuen markkinoiden yleisestä noususta. Osinkotuotto on kohonnut 5.85%:iin. Korkeinta osinkoa maksava yhdysvaltalaisen yhtiön osinko itse asiassa kirjaantui rahaston tilille huhtikuun ensimmäinen päivä (irtoamispäivä oli maaliskuun puolivälissä).

Sijoitusten jakautumisessa maittain on Kiina laskenut 31%:iin edellisen katsauksen 37%:sta. Edellisen vuoden keskimääräinen paino oli 29% eli maa on hyvinkin samalla painolla kuin aiemmin. Yhdysvaltojen on puolestaan laskenut 20%:sta 15%:iin ja Hong Kongin noussut 7%:sta 15%:iin. Muiden maiden muutokset ovat parin prosenttiyksikön sisällä.


Kasvuosakkeet ovat tuottaneet nyt yli kymmenen vuotta arvo-osakkeita paremmin. Tämä ei tule yllätyksenä jos olet lukenut aiempia HCP Quantin sijoituskirjeitä. Olen käsitellyt asiaa useaan otteeseen. Ajanjakso on suosinut historiallisen pitkään kasvuosakkeita. Voisiko olla että olemme siirtyneet ”uuteen normaaliin”, jossa arvostustasoilla ei ole enää merkitystä? Tähän kysymykseen perspektiiviä antaa Rob Arnott maaliskuussa pitämässään Are Valuations Irrelevant? esityksessä Advisor Symposium 2019 tilaisuudessa.

Iso osa sijoittajista juoksee tuoton perässä. Tarkemmin sanottuna jo toteutuneen tuoton. Englanninkielinen termi tälle on yield chasing tai trend chasing. Virhe, minkä useat sijoittajat tekevät on, että he projisoivat asioiden jatkuvan samalla tavalla. Hyvin tuottaneiden osakkeiden (tai sijoitusstrategioiden) oletetaan tuottavan hyvin myös jatkossa, sekä vastaavasti huonosti tuottaneiden heikosti. Lyhyellä aikavälillä näin itse asiassa tapahtuukin ja se tunnetaan momentum anomaliana. Pidemmällä aikavälillä tämän tekee toimimattomaksi keskiarvoon hakeutumisen (mean reversion) ilmiö.

Viime vuodet ovat menneet erityisesti isokokoisten kasvuyhtiöiden rytmittämänä. Suurimpien yhtiöiden lista on kuitenkin erittäin epästabiili. Vuodesta 1980 tyypillisesti vain kaksi yhtiötä kymmenestä on säilynyt kymmenen suurimman yhtiön listalla seuraavan kymmenen vuoden ajan. Paikka huipulla on tuulinen! Yhtiöt katoavat listalta koska ne tuottavat muita heikommin. Keskiarvoon hakeutuminen näkyy hyvin siis myös tässä.

Keskimääräisen yhdysvaltalaisen osakerahaston kolmen vuodon tuotto (p.a.) perustuen sen aiemman kolmen vuoden tuottoon. Aineisto vuosilta 1990-2016. Lähde: Rob Arnott

Rahastojen osalta Arnott antaa esimerkin siitä miten toteutuneen kolmen vuoden tuoton osalta parhaat rahastot ovat olleet seuraavat kolme vuotta heikoiten tuottaneita. Vastaavasti kolme edellistä vuotta heikosti tuottaneet rahastot ovat olleet seuraavien kolmen vuoden aikana tuottokärjessä! Kun rahastot jaettiin desiileihin kolmen vuoden tuoton perusteella ennusti aiempi tuotto varsin suoraviivaisesti tulevaa tuottopotentiaalia. Näin käy juurikin johtuen jälleen keskiarvoon palautumisesta. Osakkeet tai sijoitustyyli, kuten tällä hetkellä kasvusijoittaminen, menee pois muodista. Sijoittamisessa asiat menevät sykleissä suosiossa olevien tekijöiden vaihdellen ajanjaksosta toiseen.

Arvo-osakkeilla on korkein tuottopotentiaali. Lähde: Rob Arnott

Osakkeiden pitkän aikavälin tuotto-odotus maittain. Lähde: Rob Arnott

Rob Arnottin tekemän ennusteen perusteella suurin tuottopotentiaali seuraavalle viidelle vuodelle on tällä hetkellä arvo-osakkeissa. Pitkällä aikavälillä osakkeista erityisesti Yhdysvaltojen tuotto-odotus on heikko. Parhaimmat tuotto-odotukset ovat Venäjällä, Euroopassa ja kehittyvillä markkinoilla, kuten Kiinassa.

Arvostustasoilla ja sitä seuraavilla tuotoilla on voimakas yhteys toisiinsa. Yhdysvalloissa arvostustasot ovat korkealla mikä indikoi pidemmällä aikavälillä heikkoa tuottoa, vaikka alkuvuosi aivan toiselta näyttääkin. Moni sijoittaja tästä huolimatta laittaa tänäkin vuonna rahansa Yhdysvaltojen markkinoille. Korkea jo toteutunut tuotto on kuin hunajapesä joka viettelee huuliaan lipovan sijoittajan luokseen. Jos kurottelet pesään varaudun ampiaisen pistoon.

Alla on vertailu tunnuslukujen osalta HCP Quant rahaston ja Yhdysvaltojen S&P 500 Total Return indeksin välillä. Kumman arvostustason osakkeita arvelet markkinoiden suosivan seuraavan viiden vuoden aikana?

 • Osinkotuotto 5.85% (S&P 500 1.94%)
 • P/E 7.10 (S&P 500 18.69)
 • P/CF 5.00 (S&P 500 12.26)
 • P/B 1.46 (S&P 500 3.36)
 • P/S 0.73 (S&P 500 2.14)
 • ROE 21.66% (S&P 500 16.11%)
 • EV/EBITDA 4.60 (S&P 500 13.21)
Varaa virtuaalitapaaminen Tee rahastomerkintä

Terveisin,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja

”No price is too low for a bear or too high for a bull.”
– Unknown

Analysoimme Facebookin vastuullisuusongelmat ja päätimme jatkaa sijoittamista

FACEBOOK on kuulunut HCP Focus -rahaston sijoituskohteisiin toukokuusta 2016 lähtien. Viime vuoden maaliskuussa Facebookin ESG-luokitusta laskettiin BBB:stä BB:hen MSCI ESG -tietokannassa.

ESG-luokitukset arvioivat yritysten ympäristö- ja yhteiskuntavastuuta sekä hallintotapaa. HCP:lla Head of Risk Management tarkistaa vuosittain HCP Focus -rahastoon kuuluvien yritysten ESG-pisteet, ja huomauttaa salkunhoitajaa matalan arvion saaneista yrityksistä. Salkunhoitaja analysoi tapauskohtaisesti, voidaanko matalan ESG-arvion saaneita yrityksiä pitää rahastossa.

Perusteellisen analyysin jälkeen HCP Focus -rahaston salkunhoitaja Ernst Grönblom on päättänyt jatkaa sijoittamista Facebookiin.

”Sosiaalinen media on vielä lapsen kengissä, ja on aivan liian aikaista sanoa, miten ala tulee kehittymään. Päätin pitää Facebookin salkussa, koska kaikista vakavista ongelmistaan huolimatta uskon sosiaalisen median nettovaikutuksen yhteikuntaan olevan positiivinen”, Grönblom sanoo.

GRÖNBLOMIN analyysin mukaan Facebookin tämänhetkisistä vastuullisuusongelmista Cambridge Analytica (CA) -tietovuoto on kaikkein vakavin.

Voit lukea koko Grlnblomin Facebook ESG -analyysin tästä.

Maaliskuussa 2018 New York Times ja Observer paljastivat, että Cambridge Analytica oli saanut haltuunsa yli 50 miljoonan Facebook-käyttäjän yksityisiä tietoja ilman heidän suostumustaan.  CA:n uskotaan käyttäneen näitä tietoja ensin mainosten kohdentamiseen ja lopulta poliittisen kampanjoinnin mikro-kohdennuksiin Yhdysvaltain presidentinvaalissa vuonna 2016.

Vaikka Cambridge Analytica -tietovuoto nosti tapetille Facebookin käyttäjien yksityisyyden suojan haavoittuvuuden ja vakavat puutteet yhtiön avoimuudessa ja hallintotavassa, Grönblomin mukaan Facebook on korjannut ongelmia nopeasti ja päättäväisesti.

”Facebook on poistanut useita miljoonia väärennettyjä käyttäjätilejä, hyllyttänyt yli 400 sääntöjen vastaista sovellusta ja lisännyt turvallisuuteen erikoistuneiden työntekijöiden määrää yli 30 000 henkilöllä. Cambridge Analytica -tietovuodon kaltaisten skandaalien tapahtuminen tulevaisuudessa on siis merkittävästi epätodennäköisempää.”

TÄLLÄ HETKELLÄ näyttää siltä, että Facebook ottaa yhteiskuntavastuun tosissaan ja pyrkii aidosti toimimaan paremmin. Ammattimaisten sijoittajien on kuitenkin syytä jatkaa yhtiön vastuullisuuden seuraamista.

”On erittäin tärkeää, että sijoittajat vastustavat julkisesti sosiaalisen median väärinkäyttöä esimerkiksi propagandatarkoituksiin”, HCP:n toimitusjohtaja Tommi Kemppainen korostaa.

Jaamme Facebook ESG-analyysimme julkisesti, koska suhtaudumme yritykseen kohdistuviin syytöksiin vakavasti. Sen lisäksi haluamme osallistua aktiivisesti julkiseen keskusteluun, jossa ESG-standardit määritellään.

”Ammattisijoittajien tulisi puhua avoimesti ajatuksistaan vastuullisuudesta ja julkaista johtopäätöksensä. Mitä useammat organisaatiot osallistuvat keskusteluun ESG:stä, sitä vahvemmat standardit kähitämme prosessissa”, Kemppainen toteaa.

Jatkamme sijoituskohteidemme ESG-luokitusten seuraamista ja analysoimme alhaiset arviot saaneet yritykset myös tulevaisuudessa tapauskohtaisesti. Jatkamme myös parempien käytäntöjen etsimistä sijoituskohteiden vastuullisuuden varmistamiseksi. Voit seurata oivalluksiamme lukemalla blogiamme.

Ernst Grönblomin Facebook ESG-analyysin voit lukea tästä linkistä.

HCP Quant 2/2019 +2.34% | Hyviä uutisia Kiinasta

Sijoitusvuosi 2019 on saanut räjähtävän startin. Helmikuu jatkoi hyvin mennyttä tammikuuta. HCP Quant rahasto nousi kuukauden aikana +2.34%. Vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Returnin tuotto oli euroissa +3.00%. Yhdysvaltojen S&P 500 Total Return ponnahti euroissa +3.83% ja Euroopan S&P Europe 350 Total Return +4.11%.

Viime vuoden lopussa Kiinan osakemarkkinat tippuivat rajusti. Nyt suunta on ollut päinvastainen. Kirjoitin vuoden vaihteessa Kiinan markkinoiden yllä leijuvista uhkakuvista sekä mahdollisuudesta yllättävänkin kovaan ja nopeaan ”helpotusralliin”. Nyt kauppasodan uhka on hyvin edenneiden neuvottelujen myötä hälventynyt. Mielestäni Kiinalla on eväät vuoden 2019 yllättäjäksi markkinoilla.

Toinen positiivinen ja Kiinan markkinoita tukeva uutinen on MSCI:n päätös nelinkertaistaa kiinalaisten A osakkeiden mukaanottokerroin MSCI indekseissä. Isokokoisten (large-cap) yhtiöiden kerroin kasvaa 5%:sta 20%:iin kolmessa vaiheessa toukokuussa, elokuussa ja marraskuussa. HCP Quant rahastoa ajatellen tätäkin merkityksellisempi on MSCI:n päätös lisätä myös keskikokoisia (mid-cap) yhtiöitä 20%:n kertoimella marraskuussa. Näiden muutosten arvellaan tuovan yli 80 miljardia dollaria uutta rahaa Kiinan osakemarkkinoille. Mikäli Kiina jatkaa markkinoidensa vapauttamista jatkaa myös MSCI kiinalaisten yhtiöiden painon kasvattamista indekseissään tämän jälkeen.

an osakepainon tuleva muutos FTSE indekseissä kesäkuussa 2019. Lähde: FTSE Russell

Kiinanan osakepainon tuleva muutos FTSE indekseissä kesäkuussa 2019.
Lähde: FTSE Russell

Kiinan osakepainon tuleva muutos S&P indekseissä. Lähde: S&P Dow Jones Indices

Kiinan osakepainon tuleva muutos S&P indekseissä. Lähde: S&P Dow Jones Indices

MSCI ei ole ainut indeksin tarjoaja jolta on tulossa muutoksia Kiinan suhteen. FTSE Russell on päättänyt sisällyttää niin pienet (small-cap), keskikokoiset (mid-cap) kuin isokokoiset (large-cap) kiinalaiset A osakkeet indekseihin. Lisäys tapahtuu kolmessa vaiheessa kesäkuussa 2019, syyskuussa 2019 ja maaliskuussa 2020. Tarkemmat tiedot löytyvät FTSE:n FAQ dokumentaatiosta.

MSCI:n ja FTSE Russell:n jalanjälkiä seuraa S&P Dow Jones Indices. S&P on päättänyt sisällyttää yli tuhat kiinalaista A osaketta indekseihin syyskuussa.

Miksi näillä on merkitystä? MSCI, FTSE ja S&P ovat isoja taloja indeksimaailmassa. Lukuisat passiiviset rahastot ja ETF:t seuraavat heidän indeksejä. Indeksimuutosten myötä näitä indeksejä seuraavat rahastot ostavat vastaavassa suhteessa kiinalaisia osakkeita. Kasvanut indeksisijoittamisen suosio ajaa näiden muutosten myötä pääomia Kiinan markkinoille. Vuosi 2019 näyttää tässä valossa hyvin mielenkiintoiselta. Paremmalta kuin pitkään aikaan.

Read more

HCP Focus -vuosikatsaus

HCP Focus päätti viime vuoden parhaana suomalaisena aktiivisena osakerahastona.

Kuten tiedätte, vuosi 2018 oli haastava kaikille sijoittajille. Melkein kaikki omaisuusluokat mukaan lukien osakkeet, velkakirjat, kiinteistöt ja raaka-aineet tuottivat tappiota.

Suomalaiset pörssiosakkeet (OMX Helsinki Cap tuotto –indeksi) olivat keskimäärin noin 4,3 % miinuksella. Globaalit pörssiosakkeet (MSCI ACWI IMI –indeksi) olivat keskimäärin noin 5,8 % miinuksella.

Kaikista Suomessa markkinoitavista reilusta 500 osakerahastosta vain 34 onnistui päättämään vuoden plussalla. Voin suureksi ilokseni kertoa, että HCP Focus on yksi niistä. Vuonna 2018 rahasto oli 1,7 % plussalla.

Asiayhteydestään irrotettuna tuottoluku ei luonnollisesti ole mairitteleva, mutta olosuhteet huomioiden ja kilpailijoihin verrattuna tulos oli vähintään tyydyttävä. Lisäksi monet asiakkaat ovat kertoneet, että pelkästään tappioiden välttäminen tuntuu huojentavalta.

Pitkän aikavälin tuotto

Myös pitkällä aikavälillä katsottuna HCP Focus on tuottanut hyvin. Viiden vuoden jaksolla HCP Focus tuotti keskimäärin vajaat 14 % vuodessa, mikä tekee jakson kokonaistuotosta noin 90 %. Vertailun vuoksi todettakoon, että samana ajanjaksona suomalaiset pörssiosakkeet (OMX Helsinki Cap tuotto –indeksi) tuottivat vain noin 57 %.

Jos Sinua kiinnostaa tietää, miten Focus on pärjännyt suhteessa kilpailijoihin, liitän oheen myös toisen ranking-listan.

Tästä listasta löytyvät kaikki Suomessa markkinoitavat osakerahastot, joilla on vähintään viiden vuoden tuottohistoria. Listassa rahastot on rankattu paremmuusjärjestykseen niiden viiden vuoden tuottojen mukaan (1.1.2014 – 31.12.2018).

Listalla on yhteensä 461 rahastoa. HCP Focus ylsi sijalle 9. Tämä tarkoittaa, että HCP Focus on tuottanut paremmin kuin 98 % kaikista kilpailijoistaan.

Haluatko suosia suomalaista?

Vielä yksi kiinnostava yksityiskohta: mitattuna 5 vuoden tuotoilla HCP Focus on paras suomalainen aktiivinen osakerahasto!

HCP-Focus

Ainakin siinä tapauksessa, että suomalaisella osakerahastolla tarkoitetaan rahastoa joka täyttää molemmat nämä kriteerit:

(1) rahaston omistaa Suomalainen rahastoyhtiö; ja

(2) rahaston salkunhoitaja on Suomessa asuva Suomen kansalainen

Taustaa: vain kahdeksalla rahastolla on parempi viiden vuoden tuotto kuin Focuksella. Näistä vain kaksi on suomalaisen rahastoyhtiön (”Danske Invest Rahastoyhtiö Oy”) omistamia, mutta toinen rahastoista (”Danske Invest Teknologia Indeksi K”) on passiivinen rahasto, ja toinen (”Danske Invest Kestävä Arvo Osake K”) on ulkomaisen salkunhoitajatiimin hallinnoima.

Jos siis arvostat aktiivista salkunhoitoa ja mahdollisuutta tavata salkunhoitajaa kasvotusten, ja jos vielä haluat suosia suomalaista, niin tiedät mistä aloittaa!

Ystävällisin terveisin,

Salkunhoitajasi Ernst

Palaa ihmeessä asiaan, jos Sinulla on kysymyksiä tai kommentteja.

Varaa virtuaalitapaaminen Tee rahastomerkintä

Mikäli haluat vielä syventyä teemaan, niin liitän oheen linkin Suomen Sijoitustutkimus Oy:n Rahastoraportti-arkistoon. Joulukuun raportissa löytyy kaikki samat tiedot kuin kirjoitukseen liittämistäni Excel-taulukoista (ja paljon muutakin).

HCP Quant 1/2019 +6.77% | Kuolleen kissan pomppu?

Uusi pörssivuosi sai räjähtävän startin. Markkinoilla nähtiin voimakas tammikuuralli. HCP Quant rahasto nousi +6.77%. Vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Return hyppäsi euroissa +9.83% ja Yhdysvaltojen isojen yhtiöiden kehitystä mittaava S&P 500 Total Return indeksi euroissa +8.03%. Euroopassa S&P Europe 350 Total Return kohosi +6.24%.

Erityisesti Yhdysvalloissa tulivat kurssit joulukuussa rytisten alas. Korjausliike on ollut voimakas. Oliko pudotus nyt tässä? Tämä saa luonnollisesti miettimään sitä tarjosiko joulukuu erinomaisen ostotilaisuuden sijoittajille vai onko kyseessä pelkkä kuolleen kissan pomppu. Näitä vaihtoehtoja punnitessa on hyvä tarkastella syitä nousun takana. Mikä ajoi kursseja ylöspäin? Onko nousu kestävällä pohjalla?

Maailman M2 rahavarantojen määrä. Lähde: Bloomberg

Yhden näkökulman kysymykseen tarjoaa maailman M2 rahavarantojen muutos. Sen perusteella viimeaikainen nousu on hyvinkin keskuspankkivetoista. Talouden elvyttäminen keskuspankkien johdolla ei ole uusi lääke kun talouden yläpuolelle alkaa kerääntyä tummia pilviä. Olemme saaneet nauttia keskuspankkijohtoisesta omaisuuslajien laajamittaisesta arvonnoususta jo poikkeuksellisen pitkään. Moottorin köhiessä hetken näyttäisi ratkaisu ongelmaan olevan vanha tuttu. Sijoittajan ei kannata yrittää pyristellä näitä herroja vastaan. Ennen pitkää tölkin potkimiseen tulee loppu ellei allaolevia ongelmia saada korjatuksi. Mutta niin kauan kuin keskuspankit tukevat markkinoita kannattaa yleisesti ottaen sijoittajankin roikkua vanavedessä mukana.

Smart Money Flow indeksin kehitys. Lähde: Bloomberg

Pari kuukautta takaperin kirjoitin sijoittajakirjeessä Smart Money Flow indeksin rajusta sukelluksesta. Jälkiviisaus on aina helppoa, mutta ainakin tällä kertaa pudotus näytti ennakoineen tulevaa romahdusta. On hyvä pitää mielessä, että mikään markkinoiden mittari ei kykene varmuudella ennustamaan tulevaa. Smart Money Flow indeksi on tätä kirjoitettaessa palautunut joulukuisesta syöksystä, mutta on yhä alle marraskuun alun tason jolloin siitä kirjoitin (13469), sekä selvästi alle parinkymmenen vuoden keskimääräisen arvon. Tämän perusteella viimeaikainen nousu ei näyttäisi olevan vielä kovinkaan vankalla pohjalla.

Oma tulkintani tilanteesta on kaksijakoinen. Meillä on takana harvinaisen pitkä keskuspankkivetoinen nousukausi. Tässä ympäristössä suurimpia hyötyjiä pörssissä ovat olleet kooltaan suuret kasvuyhtiöt. Usealla eri arvostusmittarilla katsottuna monet pörssit on hinnoiteltu kalliisti. Lukuisilla yhtiöillä on kolminumeroinen P/E (2000-luvun vaihde, muistaako kukaan?). Mikäli tuloskehitys ei pysy mukana muuttuvat nämä hetkessä kalliista järjettömän kalliiksi. Samaan aikaan kuitenkin osa yhtiöistä on hinnoiteltu hyvinkin alas.

Fedin kesällä 2017 aloittaman kvantitatiivisen tiukentamisen vaikutukset levisivät markkinoille 2018. Nyt näyttää siltä, että Fed pidättäytyy koronnostoista tänä vuonna. Euroopassa tilanne ei ole yhtään ruusuisempi. Seuraava koronnosto nähdään mahdollisesti vasta vuonna 2020. Keskuspankit ovat selvästi valmiita käyttämään tarvittaessa painokonetta. Mikäli näin jatkuu suosii se isokokoisten kasvuyhtiöiden voittokulkua. Mennyt syksy näytti kuinka hermostuneessa tilassa markkinat ovat. Monet merkit osoittavat että useat valistuneet sijoittajat eivät ole vakuuttuneita siitä, että kurssit olisivat vakaalla pohjalla.

Kaksijakoinen tulkintani on siten se, että mikäli keskuspankit jatkavat puuttumistaan markkinoihin elvytyksen keinoin sijoittajalla on yhä edessä kissan päivät. Toinen osakkeita tukeva tekijä olisi positiiviset muutokset politiikassa (esim. kauppasopu USA:n ja Kiinan välillä sekä Brexit). Huomaa, että mikään näistä ei ole fundamenttitekijä! Paradoksaalisesti yhtiöiden fundamenttien sijaan markkinoita ovat heiluttaneet jo pitkään muut asiat. Samaan aikaan riski markkinapudotukselle on koholla. Jos näemme ison markkinamyllerryksen tapahtuu samalla todennäköisesti myös muutos siinä millaisia yhtiöitä sijoittajat suosivat. Monesta aiempien vuosien tähtiyhtiöstä tulee nopeasti hylkiö. Erilaiset sijoitusstrategiat toimivat eri markkinatilanteessa. Siten tällainen muutos johtaisi eri sijoitustyyliä suosivaan tilanteeseen. Keskiarvoon palautuminen (mean reversion) on ollut yksi sijoitusmaailman tekijöistä.

Varaa virtuaalitapaaminen Tee rahastomerkintä

Terveisin,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja

PS: Allen Cheng on kirjoittanut 42 sivuisen yhteenvedon Charlie Mungerin klassikkokirjasta Poor Charlie’s Almanack. Buffettin aisaparin kirja on kokoelma hänen parhaista neuvoista yli 30 vuoden ajalta. Tämä kannattaa jokaisen lukea! Voit ladata yhteenvedon tästä linkistä.

”Not everything that matters can be measured, and not everything that can be measured matters.”
– Michael J. Mauboussin