HCP Quant 12/2021 +0.22%, vuosi 2021 +47.49% | Rahaston osinkojen verovapaus

Joulukuussa markkinamuutokset olivat lopulta pieniä, vaikka kuukauden sisällä koettiinkin tuntuvaa heiluntaa. HCP Quant nousi vuoden viimeisenä kuukautena +0.22% päihittäen sen vertailuindeksin MSCI ACWI SMID Value Total Returnin -0.23% laskun euroissa.

Yhdysvaltalaisten isokokoisten yhtiöiden kehitystä mittaava S&P 500 Total Return nousi joulukuussa euroissa +0.82%. Euroopan vastaava indeksi S&P Europe 350 Total Return kohosi puolestaan +0.56%.


Vuodesta 2021 kehkeytyi lopulta koko HCP Quantin historian paras. Rahaston tuotto oli erinomainen +47.49%. Pienten ja keskisuurten arvoyhtiöiden kehitystä maailmanlaajuisesti mittaava ja osingot bruttomääräisesti sisällyttävä vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Return nousi vuoden aikana +30.10%. Ylituottoa vertailuindeksiin nähden kertyi siten yli 17 prosenttiyksikköä.

Vuonna 2020 HCP Quant tuotti vertailuindeksiä paremmin reilut 4 prosenttiyksikköä. Tuolloin alkanut rotaatio arvo-osakkeisiin on sittemmin kiihtynyt entisestään, mikä on näkynyt HCP Quantin hyvissä viime aikojen tuotoissa. Olemme nyt siirtyneet aikakauteen, jossa keskuspankit kiertävät määrällisen elvytyksen rahahanoja tiukemmalle, korkoja hilataan ylöspäin ja inflaatio on nousussa. Nämä kaikki tukevat arvo-osakkeiden uutta tulemista. Moni onkin povannut vuodesta 2022 arvo-osakkeiden vuotta.

Minä en tiedä tuleeko vuodesta arvo-osakkeiden vuosi, mutta ainakin hyvät edellytykset sille on olemassa. Kun markkinasykli lopulta kääntyy, on yleensä edessä pitkään kestävä ajanjakso. Historiallisten arvostuserojen osalta arvo-osakkeilla on ennätysmäisen paljon kirittävää kasvuosakkeisiin nähden. Tie arvostusten tasoittamisen osalta on kuitenkin pomppuinen. Mikäli seuraavat kymmenen vuotta on arvo-osakkeiden uutta kulta-aikaa, niin mukaan lukeutuu melko varmasti vuosia, jolloin kasvuosakkeet vetävät paremmin. Syklejä tulee katsoa pitkäjänteisesti.

HCP Quantin asiakkaat ovat olleet ilahduttavan hyvin hereillä käänteestä. Viime vuonna rahastoon virtasi jokaisen vuosineljänneksen yhteydessä uutta pääomaa enemmän sisään merkintöinä, kuin oli lunastuksia. Toisin sanoen rahaston nettomerkinnät olivat positiiviset jokaisessa merkintäikkunassa. Kiitän kaikkia rahaston osuudenhaltijoita antamastanne luottamuksesta! Ilman teitä ei ole rahastoakaan.

Vuoden paras yksittäinen onnistuminen rahastossa oli kiinalainen näytönohjainkomponentteja valmistava elektroniikkayhtiö, jonka osakekurssi nelinkertaistui ostosta. Pörssistä ulosostoja toteutui yksi. Kanadalaisen maatalouden raskaisiin koneisiin erikoistuneen Cervus Equipment yhtiön osti Brandt Tractor Ltd. Kerroin ulosostosta elokuun sijoittajakirjeessä. Nyt käynnissä on yhden salkkuyhtiön ulososto niin, että vastineeksi rahasto saa ostavan yhtiön osakkeita, sekä käteistä. Epäonnistumisiakin kertyi riittävästi. Vuoden aikana kuusi yhtiötä sai salkusta ennenaikaisesti ”kenkää” stop-loss (-20%) rajan lauettua. Kokonaisuus kuitenkin ratkaisee ja siihen saa päättyneen vuoden osalta olla tyytyväinen.


Yksi asia, josta moni rahastosijoittaja ei ole tietoinen on rahastojen osinkojen verovapaus ja niiden merkitys. Erityisesti arvo-osakerahastoissa, joissa osinkotuotto on yleensä muihin osakerahastoihin nähden korkeampi, merkitys korostuu.

Osakesäästötilin ulkopuolella suoraan osakkeisiin sijoittavan yksityishenkilön osingoista veronalaista pääomatuloa on 85%, josta menee veroa 30% tai 34%, riippuen vuoden pääomatulojen kokonaismäärästä. Osingosta veroa menee siten 25.5% tai 28.9%.

Rahastolla on oikeus saada osingot verovapaasti. Niiltä osin kuin ennakonpidätyksiä tapahtuu, hakee rahastojemme säilytysyhteisö niitä takaisin. Lisäksi käytämme vielä kansainväliseen osinkoverotukseen erikoistunutta yhtiötä ”varaventtiilinä” niiltä osin kuin säilytysyhteisö ei onnistu veroja takaisin saamaan. Tällä järjestelyllä pyrimme siihen, että HCP:n rahastot toimivat mahdollisimman verotehokkaasti.

Tätä kirjoittaessa HCP Quantin salkun osinkotuotto on 6.4%. Rahastomuodossa asiakkaamme säästävät siten 1.6% vuotuisissa kuluissa alemmalla (25.5%) verokannalla ja 1.8% korkeammalla (28.9%) verokannalla. Jo pelkästään rahaston osinkojen verotehokkuus kattaa siis rahaston 1%:n hallinnointipalkkion. Tämä on hyvä pitää mielessä sijoituksia tehdessä.

Erinomaista sijoitusvuotta 2022 toivottaa,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja

PS: Osinkotuoton raja-arvot 1%:n hallinnointipalkkion kattamiselle ovat 3.9% alemmalla verokannalla ja 3.5% korkeammalla.

Varaa virtuaalitapaaminen Tee rahastomerkintä

”The only sure thing in life is death and taxes.”
Benjamin Franklin

Kiinalaisen lohikäärmeen henkäys

Alibaban maksupalveluita tarjoavan tytäryhtiö Ant Groupin oli tarkoitus listautua marraskuussa 2020. Kyseessä olisi ollut kooltaan kaikkien aikojen suurin listautuminen, yli 35 miljardia dollaria. Ant Groupin markkina-arvo olisi ollut yli 300 miljardia dollaria. Olisi. Nimittäin niin ei koskaan käynyt.

Kiinan viranomaiset keskeyttivät listautumisen aivan viime metreillä. Listautumisen keskeytystä edelsi Alibaban hallituksen puheenjohtaja Jack Ma:n kovasanainen kritiikki. Lokakuun lopulla Ma arvosteli Kiinaa innovaatioita tukahduttavasta sääntelystä ja vanhanaikaisesti toimivista pankeista. Ma pyydettiin viranomaisten kuultavaksi 2. marraskuuta ja seuraavana päivänä listautuminen keskeytettiin. Samalla Ma katosi julkisuudesta maan alle. Useisiin kuukausiin kukaan ei oikein tiennyt missä hän oli.

Kasvojen menettäminen on yksi pahimmista asioista, jota kiinalaisessa kulttuurissa voi tapahtua. Ma:n esittämä kritiikki oli varmasti erittäin häpeällistä Kiinan valtionjohdolle, joka päätti laittaa asialle pisteen. Ant Groupin tapauksesta lähti liikkeelle tapahtumaketjujen sarja, joka jatkuu yhä tänä päivänä.

 

Valtionhallinnon ote kovenee

Kiinan viranomaisten ote on tiukentunut koko ajan. Marraskuussa 2020 Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimuslaitos kirjoitti, että uudessa viisivuotissuunnitelmassa ei ole uusia avauksia. Tässä vaiheessa ei osattu vielä odottaa, mitä olisi lopulta tulossa.

Joulukuussa puoluekokous ilmoitti lähtevänsä kartellien perään. Helmikuussa Kiinan markkinavalvoja puolestaan selvensi, miten alustatalousyhtiöiden tulisi noudattaa kartellien ja monopolien vastaisia lakeja. Tämä oli ensimmäinen varoitus Kiinan mielestä liian vaikutusvaltaisiksi kasvaneille teknologiayhtiöille.

Kun viisivuotissuunnitelma hyväksyttiin maaliskuussa 2021, nosti uusi asenne jo päätään. Suunnitelmaan oli tehty selviä painotusmuutoksia. Tummia pilviä alkoi kerääntyä taivaalle.

Huhtikuussa sitten tapahtui. Alibaba sai maksettavakseen ennätyssuuret 2,4 miljardin euron sakot kilpailulainsäädännön rikkomuksista. Näytti, että Alibabasta haluttiin tehdä varoittava esimerkki.

Tapauksen jälkeen Kiinan markkinavalvoja kutsui koolle maan suurimmat teknologiayhtiöt ja varoitti näitä tuntuvista sakoista, mikäli ne jatkavat määräävän markkina-aseman ”väärinkäyttöä”. Yhtiöille annettiin kuukausi aikaa korjata toimintaansa.

Sen jälkeen otteet ovat koventuneet entisestään.

Kiinan viisivuotissuunnitelma koskettaa jokaista kiinalaista. Yksi osa reformia on eriarvoisuuden poistaminen. Miljardöörien lukumäärä on Kiinassa suurempi kuin Yhdysvalloissa, mutta samaan aikaan lähes puolet kansasta tulee toimeen 154 dollarilla kuukaudessa. Ensin tuloerojen annettiin huoletta kasvaa, mutta nyt varakkailla kansalaisilla on edessä kovemmat ajat. Eriarvoisuuden poistamiseen kuuluu niin talouden sektoreiden tasapainottaminen, kuin myös yritysten eriarvoisuuden tasoittamista.

Kun Kiina jotain päättää, niin tapahtuu. Muun muassa Huyan pääomistaja Tencent ja Alibaba ovat ilmoittaneet panostavansa yli kymmenen miljardia euroa valtionhallinnon ohjelmiin, joiden avulla on tarkoitus vähentää tätä eriarvoisuutta. Yritysten vapaaehtoisuus on kylläkin kyseenalaista. Lienee enemmänkin niin, että yritys joko antaa varoja valtion ohjelmiin tai vastaa seurauksista, jos ei ymmärrä antaa.

Pitkin vuotta Kiinan linja kiristyi kiristymistään. Vuosi 2022 alkoi ilmoituksella uusista toimenpiteistä teknologiayhtiöitä vastaan. Suunta on selvä. Sääntelyä vyöryy jatkuvasti lisää.

 

Huya ja Alibaba pois salkusta

Myimme kaikki kiinalaiset yhtiöt pois HCP Focus-rahaston salkusta vuoden viimeisellä kvartaalilla. Niitä oli kaksi, Huya ja Alibaba. Näistä Huya oli uusin hankinta salkkuun, eikä ehtinyt olla siellä edes vuotta. Mikä oikein meni pieleen?

Alle vuoden mittainen pitoaika ei todellakaan kuulu HCP Focuksen strategiaan. Päätimme kuitenkin toimia, sillä osake ei toiminut alkuperäisen analyysimme mukaisesti. Analyysin tekohetkestä tilanne Kiinassa on muuttunut ratkaisevasti.

Tencentin ajama Huyan ja DouYun fuusio kariutui Kiinan viranomaisten toimesta. Pidimme fuusion läpimenoa todennäköisempänä vaihtoehtona, mutta Kiinan koventuneiden otteiden myötä markkinavalvoja päätti estää sen.

Fuusiopäätöksen kanssa olisimme vielä pystyneet elämään. Koko sijoituskeissi kääntyi kuitenkin ylösalaisin siinä vaiheessa, kun Kiina päätti luokitella pelaamisen yhteiskunnalle haitalliseksi toiminnaksi. Samalla tuli uutta sääntelyä, jolla alaikäisten pelaamista rajoitettiin rajusti. Alle 18-vuotias saa pelata Kiinassa tunnin päivässä perjantaisin, lauantaisin, sunnuntaisin ja pyhinä. Maanantaista torstaihin ei saa pelata ollenkaan.

Tämä muutti olennaisesti ne laskelmat, miten liiketoiminnan voi odottaa kehittyvän seuraavien vuosien aikana. Pelistriimaus on yhä kasvava ala, mutta Kiinassa sillä tulee nyt olemaan vaikeaa useiden vuosien ajan.

Alibaban osalta ongelmat voi tiivistää samoin Kiinan valtionvaltaan, joka on heittänyt kapuloita rattaisiin niin paljon kuin on ehtinyt. Ant Groupin listautumisesta lähteneet ongelmat, jättimäiset sakot, ”lahjoitukset” Kiinan yhteisen vaurauden edistämiseksi, kilpailijoiden päästäminen alustalle ja niin edelleen. Kaikella on veronsa. Alibaba raportoi marraskuussa, että sen tuotot laskivat vuoden takaisesta yli 80%.

Normaalisti tällainen tilanne näyttäytyisi potentiaalisena ostomahdollisuutena. Kiinan osalta tiedämme kuitenkin mikä suunnitelma on seuraavaksi viideksi vuodeksi. Alibaban ei anneta kasvaa, kuten tapahtuisi normaalissa kapitalistisessa markkinataloudessa. Päinvastoin. Sen nimenomaan ei anneta kasvaa ja samalla kilpailijoille taataan liiketoimintaa kannibalisoiva pääsy sen alustalle. Tämän tilanteen tiedetään kestävän useita vuosia.

Pidämme molemmista yhtiöistä edelleen, mutta tietäen Kiinan asenteen emme näe niissä kasvupotentiaalia lähivuosina. Tilalle olemme poimineet kaksi uutta yhtiötä salkkuun, joissa näemme enemmän mahdollisuuksia. Molemmat hyötyvät HCP Focuksen strategian mukaisesti verkostovaikutuksista ja megatrendeistä.

Esittelemme uudet poiminnat seuraavassa kahdessa HCP Focus-rahaston sijoittajakirjeissä.

Tuottoisaa sijoitusvuotta 2022 toivottaa,
Pasi Havia
HCP Focus-salkunhoitaja

PS: Kun tilanne oleellisesti Kiinassa muuttuu, olemme valmiita ottamaan Huyan ja Alibaban takaisin salkkuun. Kummankin tulee luonnollisesti olla sijoituskohteena kiinnostavampi kuin yksikään salkun sen hetkisistä omistuksista.

HCP Quant 11/2021 +2.86% | Arvo-osakkeet ovat nousseet mutta halventuneet

Marraskuu sujui HCP Quantilta aika lailla samoin kuin markkinoilla yleisestikin. Rahaston tuotto oli +2.86%. Vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Returnin tuotto oli euroissa lähes sama, sen ollessa +2.94%. Euroopan markkinat vetivät hieman heikommin, S&P Europe 350 Total Return indeksin tuottaessa +2.34%. Parasta meno oli Yhdysvalloissa. S&P 500 Total Return kurotti ylöspäin +4.47% euroissa mitattuna.

Tuottoerot HCP Quantin hyväksi vuoden alusta ovat revähtäneet selviksi. Vertailuindeksi on jäänyt jälkeen 17 prosenttiyksikköä, S&P 500 Total Return indeksi 10 prosenttiyksikköä ja Euroopan S&P Europe 350 Total Return indeksi 22 prosenttiyksikköä. HCP Quantin tuotto vuoden alusta on +47.17% kaikkien kulujen jälkeen.


Kenellekään näitä sijoittajakirjeitä lukeneelle ei pitäisi tulla yllätyksenä, että arvo-osakkeet ovat vetäneet tänä vuonna erittäin hyvin. Riippumatta oikeastaan edes arvosijoitustyylistä – oli se sitten pienet tai suuret arvoyhtiöt, jonkin tietyn arvostuskertoimen käyttö tai niiden yhdistelmä ja niin edelleen – on ollut vaikeaa päästä markkinoita heikompaan tuottoon. Niin laajalla rintamalla on arvosijoittaminen toiminut.

Samaan aikaan Warren Buffettin oikeana kätenä tunnettu Charlie Munger varoittaa sijoittajia siitä, että nykyinen meno on hullumpaa kuin IT-kuplan aikaan vuosituhannen vaihteessa. Sohn konferenssissa Australian Sydneyssä puhunut Munger sanoi, että markkinat ovat paikoittain villisti yliarvostettu.

97-vuotias Munger viittaa käsittääkseni nykymenon hulluudella erinäisiin nousseihin lieveilmiöihin, kuten meemiosakkeet, NFT:t, SPAC:t, WSB ja niin edelleen. Paikoittaisen yliarvostuksen suhteen kyseessä ovat kovimpien tulevaisuudenodotusten omaavat yhtiöt, joilla ei välttämättä ole vielä edes liiketoimintaa, vaan vasta lupauksia siitä.

Hullulta kuulostaa myös se, että vaikka arvo-osakkeet ovat nyt tuottaneet hyvin, niin arvostusero 10% halvimpien yhtiöiden ja markkinan välillä on kasvanut viimeisen vuoden aikana, kuten Ryan Kirlin kirjoittaa.

Antaa tämän upota hetken. Arvo-osakkeiden hinnat ovat nousseet, mutta niiden arvostus muuhun markkinaan nähden on laskenut. Muihin osakkeisiin nähden arvo-osakkeet ovat halvempia kuin vuosi sitten, vaikka ne ovat nousseet hyvin. Boom!

Ylläolevassa kuvaajassa on sama asia hieman eri näkökulmasta ja laajemmalla pensselillä maalattuna. Vertailuna on halvin kvartiili (neljännes) osakkeista verrattuna kalliimpaan kvartiiliin usealla eri arvostuskertoimella mitattuna, sekä ne yhdistävällä komposiittikuvaajalla (paksu musta viiva).

Myös tästä ”kalliimpiakin” arvo-osakkeita sisältävästä kuvaajasta on selvästi nähtävissä, että arvo-osakkeiden arvostusero on jatkanut kasvamistaan osakemarkkinoiden lemmikkeihin.

Tämä kaikki on tietysti herkkua jokaiselle arvosijoittajalle. Käänne markkinoilla arvo-osakkeita suosivaksi tapahtui vuosi sitten. Sen jälkeen arvo-osakkeet ovat tuottaneet hyvin, toiset erittäin hyvin. Arvo-osakkeiden halvimmasta päästä osakkeita poimiva HCP Quant on vuodessa yltänyt 57% tuottoon! Kovankaan nousun jälkeen ei arvo-osakkeiden voi sanoa kuumentuneen. Päinvastoin, ne ovat vielä halvempia kuin vuosi sitten. Jos joku miettii, että vieläkö ison spurtin jälkeen nousuvaraa on jäljellä, niin nyt sitä on sitäkin enemmän.

Vielä ei ole myöhäistä hypätä arvo-osakejunaan. Juna on vasta kiihdyttämässä lähtölaiturilta pitkälle matkalle.


Joulu ja uudenvuoden kiireet ovat tulossa nurkan takaa. Vuoden viimeinen HCP rahastojen merkintämahdollisuus on nyt. On parempi tehdä sijoitus saman tien, jottei merkinnän teko unohdu juhlahumun keskellä. Tervetuloa HCP rahastojen omistajaksi! Voit tehdä sijoituksen turvallisesti digitaalisesti klikkaamalla allaolevaa nappia.

Rauhallista joulua ja menestyksekästä uutta vuotta toivottaa,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja

Varaa virtuaalitapaaminen Tee rahastomerkintä

”Hey, let’s be careful out there.”
Sgt. Phil Esterhaus, Hill Street Blues

HCP Quant 10/2021 +7.80% | Mikä ajaa arvoyhtiöiden uutta nousua?

Lokakuu oli osakemarkkinoiden juhlaa. HCP Quant tuotti kuukauden aikana +7.80%, kun sen vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Returnin tuotto jäi euroissa +3.28%:iin. Yhden vuoden tuotto HCP Quantilla oli kuukauden päätteeksi +66.8%, minkä ansiosta se piti reilulla kaulalla ykköspaikan globaalien osakerahastojen kategoriassa Suomen Sijoitustutkimuksen rahastoraportissa.

Isokokoisten yhdysvaltalaisten yhtiöiden tuottoa mittaava S&P 500 Total Return indeksi nousi kuukauden aikana euroissa +7.13% ja Euroopan vastaava S&P Europe 350 Total Return +4.68%.


Pitkään jatkuneen alituoton jakson jälkeen olemme siirtyneet HCP Quantin strategian osalta lopultakin ylituottoa tahkoavaan aikakauteen. Käänne on ollut nopea ja voimakas. Erittäin tuntuvaa ylituotton jaksoa on kestänyt nyt vuoden verran. Minulla on tunne, että olemme ottaneet vasta uuden aikakauden ensimetrejä.

Moni rahaston sijoituskriteerit täyttävä yhtiö on tänä vuonna osoittautunut supernousijaksi. Kaksi huhtikuussa salkkuun poimittua osaketta ovat molemmat nousseet yli 200%. Yksi toukokuussa valittu puolestaan 100%. Huhtikuussa poimitut yhtiöt jatkavat salkussa yhä, tavanomaisen puolen vuoden pitoajan sijaan, sillä ne täyttävät edelleen kaikki strategian sijoituskriteerit.


Viime aikoina on kirjoitettu ja puhuttu paljon erilaisista tuotannon ongelmista. Laivarahtien hinnat ovat pilvissä, tietokonesiruista ja muista komponenteista on pulaa, energian hinta on noussut ennennäkemättömän paljon, puun hinta kallistui hetkessä ja niin edelleen.

Kyse ei ole etteikö maailmalta löydy kysyntää. Se on tarjonta, josta on pulaa. Koronavirus laittoi maailman tuotantoketjut uusiksi, eikä tasapainoa ole vielä löytynyt. Useita tehtaita ajettiin kehittyneissä maissa alas ja tuotantoa siirrettiin halvemman tuotannon maihin. Nyt pitkät tuotantoketjut ovat osoittautuneet ongelmallisiksi ja kysyntää olisi lähemmällä. Jo suljettuja tehtaita ei voida kuitenkaan jälleenkäynnistää ihan noin vain, varsinkin jos aikaa on jo vierähtänyt. Uutta ei varsinkaan saa nopeasti rakennettua.

Pysähdytäänpä tähän ajatukseen hetkeksi.

Arvosijoittaja etsii maailmalta perinteisten tunnuslukujen valossa edullisesti hinnoiteltuja osakkeita. Ne ovat harvemmin ohjelmistoyhtiöitä, digitalisaatioon liittyviä yhtiöitä ja niin edelleen, joiden tase on kevyt. Sellaisten yhtiöiden kertoimet liitelevät tyypillisesti ihan eri luokassa.

Moni arvoyhtiö toimii toimialalla, joka sitoo selvästi enemmän pääomaa, ja on hyljeksitty. Energiayhtiöt, kaivosyhtiöt, ylipäätään useat tuotantoketjun alkupäässä oleva yhtiö lukeutuu kertoimien perusteella arvoyhtiöksi.

Nyt raaka-aineiden hinnat ovat nousseet laajalla rintamalla. Se koskettaa monia arvoyhtiöitä, sillä useat niistä toimivat toimialoilla, jotka ovat kytköksissä tuotantoon. Samaan aikaan on myös kysyntää ennätyksellisen paljon. Tämä johtaa tilanteeseen, jossa monilla arvoyhtiöillä on pitkästä aikaa hinnoitteluvoimaa. Ne voivat nostaa hintoja reilusti ja maksajia kyllä riittää.

Kun meillä on kyseessä edullisesti arvostettu yhtiö, joka tuottaa hyvää kassavirtaa ja kykenee nostamaan hinnoittelua ongelmitta, on se eteenpäin katsovilla kertoimilla vielä runsaasti aliarvostetumpi. Ei ihme, että tähän herää markkinat nyt myös laajemmin. Arvo-osakkeista kannattaa maksaa, koska eteenpäin katsoen ne tuottavat omistajilleen kohta vieläkin enemmän. Niinpä näiden osakkeiden hinnatkin kohoavat. Historiallinen ero kasvu- ja arvo-osakkeiden välillä on niin suuri, että uskon nyt alkaneen korjausliikkeen näiden arvostusten välillä jatkuvan vielä useita vuosia. Kuoppaisella kyydillä luonnollisesti.

Nyt on pitkästä aikaa hyvä syy olla arvosijoittaja!

Terveisin,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja

”Price is what you pay; value is what you get.”
Ben Graham

Internet is happening now – I can’t wait

Vuonna 2009 otin lennon Singaporeen tapaamaan Jarno Lämsää päämääränä saada käyntiin ensimmäinen asiakasinternettimme. Olimme ottaneet tutkintaan neljä vuotta aikaisemmin markkinoille tulleen Confluence nimisen ohjelman (Confluence is a web-based corporate wiki, a collaboration software). Huomasimme nopeasti ohjelman taipuvan hyvin rikkaaseen datan esittämiseen ja säilömiseen. Lisäksi tiedon jakaminen sen sisällä oli poikkeuksellisen luontevaa.

Ohjelman päätarkoitus on yhdistää kaikkien käyttäjien tietoa rikkaaksi kokonaisuudeksi niin, että jokaisen tekemästä muutoksesta jää hänen nimiin aina jälki muuttumattomaan ja väärentämättömään muotoon. Tästä piirteestä tuli ylitsepääsemätön ongelma, kun tähtäimenä oli perustaa kaikki asiakkaamme HCP Confluence käyttäjiksi. Asiakkaamme näkisivät ilmentymiä toisistaan ohjelman sisällä. Emme ottaneet ohjelmaa käyttöön asiakasinternettinä tästä syystä.

Kuvassa uskollisesti palvellut TEWESTER kassakaappi arvotavaralle. Yhtiön arvokkain arvotavara on kuitenkin nykyisellään kallioon louhituissa saleissa servereillä, joissa on kaikkialla vähintään 10 metriä kalliota päällä. Jos sähkö loppuu niin UPSit jatkaa ja jos UPSit loppuu niin dieselgeneraattorit. Ja jos palaa niin Argon kaasu sammuttaa.

Asiakasnettimme teki Viagrat

Tänään 14-vuotias HCP on tullut suomalaisena varainhoitajana kypsään keski-ikään. Confluence on ollut käytössä koko sijoitustoimintamme ajan, mutta ei asiakasinternettinä vaan tiimimme intranettinä. Kaikkia tietoja on yhdistynyt ja jokaisesta suoritteesta on jäänyt tekijästä jälki. Se ei ole näin käytettynä ongelma, sillä tiiminä olemme joko työsuhteessa tai omaamme muuten erillisen salassapitosopimuksen.  Näin tämä aineeton omaisuus rakentuu turvallisesti yhtiömme omistukseen. Järjestelmä on todellakin yhtiömme Wikipedia aivan kuten uutuudenuusi Confluence aikansa alussa lupasi olla. Sieltä näkee, mitä on sovittu, miten asiat on tehty ja kenen kaikkien toimesta.

Varainhoitoalaan tällainen tieto on aivan poikkeuksellisen hyödyllistä. Alallamme on nimittäin kaikkiin kriittisiin tehtäviin Finanssivalvonnan vaatimat varahenkilöjärjestelyt. Olemme huomanneet tämän corporate wiki lähestymistapamme kautta hallitsevamme tämän varautumisen erinomaisesti. Meillä on jokaisen kriittisen toiminnon osalta tehdyn työn itsensä jättämä jälki, miten asia on kunakin vuonna tehty.

Yhtiön pohjapiirustus

Aivan toiminnan ytimessä ovat 2007 perustetun yhtiömme alkuperäinen toimiluvan saamiseksi kirjoittamamme toimilupamappi, joka on digitaalisessa muodossa. Olemme lisänneet siihen paljon uusia osia ja joitakin osia olemme editoineet pari kertaa ja toisia yli 50 kertaa. Tästä editoinnista päävastuullisia compliance officereita meillä on ehtinyt olla jo neljä ja heidän kaikki työnsä on tallessa ja käytettävissä aivan kuten tieto on käytettävissä Wikipediassa.

Sijoittamisen prosessikuvaus

Samalla tavalla kullan arvoinen meille on sijoitusprosessien kuvaus, joka on syntynyt, kun sijoitamme rahaa. Jokainen tekemämme transaktio, jokainen muutos analyysitapaan, tietokantojen käyttöohjeet, kaikki tekemämme löytyy HCP:n järjestelmästä ja vielä Wikipedian omaisesti.

Tehtyjen arvovalintojen kuvaus

Tämä työstämme jatkuvasti kerääntyvä tieto muodostaa yhtiömme pohjapiirustuksen sisältäen niin toimintatavat, kuin arvovalinnat koko organisaatiossa. Yhtiömme ydin on tehdä parempaa finanssialaa ja järjestelmä osoittaa miten olemme tehneet sen eteen töitä yhdessä niin myötä- kuin vastoinkäymisten aikana väsymättömästi ja resursseista tinkimättä.

Kone osaa kertoa kaiken tämän?

Ehkäpä meillä on jokin päivä koneellinen avustaja, joka perustaa näkemyksensä tälle datalle todeksi eletystä varainhoidosta. Eräänlainen pääalgoritmi, joka on kaiken tämän käsityksemme pääkäyttöliittymä. Maailmalla erityisesti johtava hedge varainhoitoyhtiö Bridgewater on uranuurtajia tässä toiminnan mallintamisessa (WSJ artikkeli). Aito kiinnostus ja jatkuva perustutkimus kannattaa. Voi käydä vaikka Viagrat! Siitä tulokset puhuvat puolestaan:

Helsinki Capital Partnersin (HCP) rahastot jatkavat Suomen Sijoitustutkimuksen Rahastoraportin kärkisijoilla. Erinomaisilla tuotoilla loistavat HCP Quant ja HCP Focus, ja riskiä ja tuottoa verratessa HCP Black saa täydet viisi tähteä Morningstarilta 10 vuoden aikajaksolta.

Katso HCP Quantin tunnuslukujen kehitys tästä.

Katso HCP Focuksen tunnuslukujen kehitys tästä.

2021 syyskuun rahastoraportti löytyy tästä.

HCP:n uutis- ja sijoittajakirjeet löytyvät tästä.

 

 

 

 

HCP Quant 9/2021 -3.03% | Kiinaan uusi pörssi pienille- ja keskisuurille yhtiöille

Syyskuussa HCP Quant laski -3.03%. Siitä huolimatta rahasto kohosi vuoden tuotolla mitattuna globaalien osakerahastojen ykköseksi 50.8% tuotolla Suomen Sijoitustutkimuksen rahastoraportin mukaan.

Vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Return tippui kuukauden aikana -0.85% euroissa mitattuna. Yhdysvaltojen suurimpien yhtiöiden tuottoa mittaava S&P 500 Total Return indeksi laski puolestaan -2.69% euroissa ja Euroopan S&P Europe 350 Total Return -2.87%.

Kaiken kaikkiaan syyskuu ei siis ollut hyvä osakemarkkinoilla.


Kirjoitin kaksi kuukautta takaperin Kiinan markkinoita ravisuttaneista Xi:n toimenpiteistä, kun Kiina kiristi sääntelyään. Ant Groupin listautuminen olisi toteutuessaan ollut maailman suurin. Käytännössä Kiina laittoi listautumiselle stopin vuoden alussa ja siitä eteenpäin sääntelyä on vyörytetty lisää kerta toisensa jälkeen.

Eikä loppua näy. Kyseessä on pitkäaikaisen reformin toteuttaminen, joka koskettaa jokaista kiinalaista. OP:n Jussi Hyöty kirjoittaa mielestäni parhaiten siitä, mitä reformiuudistus tarkoittaa raportissa Kiinan suuri progressiivinen kysyntäreformi on alkanut. Suosittelen lämpimästi lukemaan!

Yksi osa reformia on suureksi kasvaneen eriarvoisuuden poistaminen. Miljardöörien lukumäärä on Kiinassa suurempi Yhdysvalloissa, mutta samaan aikaan lähes puolet kansasta tulee toimeen 154 dollarilla kuukaudessa. Ensin tuloerojen annettiin huoletta kasvaa, mutta nyt varakkailla kansalaisilla on edessä kovemmat ajat.

Jatkossa Kiina tulee keskittymään yhä enemmän omavaraisuuteen ja se haluaa nousta tuotannon arvoketjussa korkeammalle. Eriarvoisuuden poistamiseen kuuluu niin talouden sektoreiden tasapainottaminen, kuin myös yritysten eriarvoisuuden tasoittamista. Hyöty kirjoittaa näistä seuraavasti (korostukset minun):

”Monopolien ja suurten yritysten rajoittamisella halutaan varmistaa innovatiivisten pienten yritysten ekosysteemin synty. Kiinalaiset ovat hakeneet oppia saksalaisesta ”mittelstand”-yrityskulttuurista ja oppisopimuskoulutuksesta. Oppisopimuskoulutus vastaa hyvin siihen osaamispulaan, joka on kasvanut kaikkialla. Valtionyritysten annetaan kasvaa jättikokoisiksi, mutta yksityisellä sektorilla halutaan nähdä paljon pieniä ja keskisuuria innovatiivisia yrityksiä.”

Kuten aiemmin kirjoitin, osakesijoittajan näkökulmasta Kiinan reformimuutokset vaikuttavat eniten kooltaan suuriin yhtiöihin. Sen sijaan pienten- ja keskisuurten yhtiöiden osalta ollaan nyt uuden, mielenkiintoisen aikakauden edessä.

On helppo huomata, että tätä kohti Kiina myös selvästi menee. Syyskuun alussa Xi ilmoitti, että Kiinaan avataan uusi pörssi pieniä- ja keskisuuria yhtiöitä varten. Kyseessä on maan kolmas pörssi Shanghain ja Shenzhenin lisäksi.

HCP Quant rahaston strategian osalta Kiinan ajamat uudistukset kuulostavat kutkuttavalta. Isojen yhtiöiden kultakausi on kestänyt harvinaisen pitkään. Kiinan reformin ajaminen tulee kestämään useita vuosia, mikä voi olla hyvä maan pieniin- ja keskisuuriin yhtiöihin sijoittavalle.

Suuryhtiöiden ongelmiin on herätty länsimaissakin. Voi hyvinkin olla, että olemme laajemminkin kooltaan pienempiä yhtiöitä suosivan aikakauden edessä. Aika näyttää.

Terveisin,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja

”If you’re looking for a home run — a great investment for five years or 10 years or more — then the only way to beat this enormous fog that covers the future is to identify a long-term trend that will give a particular business some sort of edge.”
Ralph Wanger

Indeksin hyvät ja huonot vaikutukset yhtiöön

HCP Focus-rahaston yhtiöistä Match Group lisättiin S&P 500-indeksiin tämän viikon maanantaina, kun se korvasi sieltä poistuvan Perrigo Companyn. Match Group on parhaiten tunnettu sen deittisovelluksista. Match Groupin omistamia sovelluksia ovat muun muassa Tinder, Hinge, Okcupid ja Plenty of Fish.

Match Groupista tuli rahaston seitsemäs yhtiö, joka on S&P 500-indeksin jäsen. Portfolion kahdestatoista yhtiöstä muut S&P 500-indeksiin kuuluvat ovat Amazon, PayPal, Facebook, Nvidia, Etsy ja Intuitive Surgical. Edellinen lisäys oli Etsy, joka otettiin S&P 500-indeksiin vuosi sitten.

Käyn tässä artikkelissa läpi näkökulmia siitä, millaisia vaikutuksia yhtiöön indeksiin liittämisellä on. Osa vaikutuksista on negatiivisia, osa positiivisia. Keskityn pääasiassa S&P 500-indeksiin, sen ollessa suurin ja merkityksellisin, erityisesti HCP Focus-rahaston yhtiöille. Case esimerkkeinä käytän kahta viimeisintä rahaston lisäystä indeksiin eli Match Grouppia ja Etsyä.

Indeksien merkitys on muuttunut

Alun perin markkinoiden laajamittaista kehitystä mittaaviksi työkaluiksi rakennettujen indeksien ajatus ei ole enää sama. Indeksejä on nykyisin hurja määrä ja niitä seuraavien sijoitustuotteiden määrä vielä sitäkin hurjempi. Skaala on laaja. Tänä päivänä indeksejä löytyy joka lähtöön. On ESG-indeksejä, avaruusteknologiaindeksi (The S-Network Space Index), maakohtaisia indeksejä, tekoälyyn liittyviä indeksejä ja niin edelleen, kaikkea maan ja taivaan väliltä.

Mittari on muuntautunut myytäväksi tuotteeksi. S&P 500-indeksin tapauksessa sitä ylläpitävä S&P Dow Jones Indices veloittaa indeksin lisensoinnista, joka on tarpeen indeksin replikoimiseksi. Indeksien tehtailu ja ylläpito on liiketoimintaa siinä missä muukin finanssi-innovointi.

Laajalti seuratuilla indekseillä on yhä suurempi merkitys osakemarkkinoilla indeksisijoittamisen kasvaneen suosion myötä. Suosittuja indeksejä seuraa lukuisa määrä ETF- ja indeksirahastoja, sekä muita sijoitustuotteita.

Mitä suositumpi indeksi on, sitä enemmän passiivinen indeksipääoma joutuu myös reagoimaan muutoksiin siinä. S&P 500-indeksi on tämän mittelön kuningas. Se on suurin ja ”kaunein”. Vuoden 2020 lopussa S&P 500-indeksin yhtiöiden yhteenlaskettu markkina-arvo oli 31.6 biljoonaa dollaria. S&P 500-indeksiin indeksoitujen tai sitä vertailuindeksinä käyttävien tuotteiden yhteenlaskettu pääoma oli puolestaan 13.5 biljoonaa dollaria.

Sama osake kuuluu helposti samanaikaisesti useaan eri indeksiin, varsinkin yhtiön koon ollessa suuri. Esimerkiksi Match Group kuuluu muun muassa S&P 500 ja Russell 1000-indekseihin monien muiden lisäksi. Mitä useampaan indeksiin yhtiö kuuluu, sitä suurempi passiivinen pääoma on myös velvoitettu pitämään osakkeeseen sijoitettuna. Tämä yksinkertaistetusti, sillä luonnollisesti se, paljonko pääomaa on indeksiä seuraaviin tuotteisiin sijoitettuna, lopulta ratkaisee. Yhtiökohtainen passiivinen omistus on siten korkeampi kuin vain yhtä indeksiä katsomalla voisi ajatella.

Iso pääoma seuraa indeksin koostumuksen muutoksia. Niinpä ei ole aivan sama mihin indekseihin yhtiö sisältyy. Ja siinä S&P 500-indeksi on merkityksellisin.

S&P 500-indeksin anatomia

Yksi maailman tunnetuimmista osakeindekseistä on S&P 500-indeksi. Se koostuu nimensä mukaisesti viidestä sadasta kooltaan isosta yhdysvaltalaisesta yhtiöstä.

Moni sijoittaja erehtyy luulemaan, että S&P 500-indeksi on itsessään passiivinen. Näin ei ole asia, vaan siitä huolehtii indeksikomitea, jonka kaikki jäsenet ovat S&P Dow Jones Indices:n palkkalistoilla.

Jotta yhtiö voidaan sisällyttää S&P 500-indeksiin tulisi sen täyttää vähintäänkin seuraavat kriteerit:

 • Yhtiön tulee olla yhdysvaltalainen
 • Markkina-arvon tulee olla vähintään 11.8 miljardia dollaria
 • Osakkeen likviditeetin on oltava korkea
 • Julkisen kaupankäynnin kohteena tulee olla vähintään 10% osakekannasta
 • Edellisen kvartaalin tulos on oltava positiivinen
 • Edellisen neljän kvartaalin tuloksen summa on oltava positiivinen

Indeksillä on kyllä useita selkeitä kriteereitä, joita indeksiin liitettävän yhtiön tulee täyttää, mutta lopulliset päätökset yhtiön sisällyttämisestä tai poistamisesta indeksistä tekee komitea, joka kokoontuu kuukausittain. Komitealla on myös oikeus poiketa tarvittaessa dokumentoidusta metodologiasta.

S&P 500-indeksi on markkina-arvopainotettu, joten suurimmilla yhtiöillä on isoin merkitys sen kehitykselle. S&P 500-indeksi pyrkii edustamaan johtavia yrityksiä johtavilta teollisuudenaloilta. Monet indeksin yhtiöistä ovat hyvin tunnettuja, mutta se ei ole edellytys indeksiin lisäämiselle, kunhan ne täyttävät kriteerit.

Yhtiövalinnat S&P 500-indeksissä perustuvat siis niin kirjattuihin vähimmäiskriteereihin, kuin subjektiiviseen komitean lopulta tekemään päätökseen.

Indeksimuutoksen vaikutukset yhtiöön

Indeksiin kuulumisella tai kuulumattomuudella on sekä positiivia, että negatiivisia vaikutuksia yhtiöön. Eniten tutkittu aihe on yhtiön osakekurssin muutos indeksiin lisäyksen tai poiston yhteydessä. Suurin osa tutkimuksista on päätynyt lopputulemaan, että yhtiön lisääminen S&P 500-indeksiin antaa ylituottoa lisäysilmoituksesta sen varsinaiseen lisäyspäivään. Vastaavasti yhtiön poistamisella on negatiivinen vaikutus osakekurssiin, mutta vaikutus on lisäystä laimeampi.

Ilmiö tunnetaan niin hyvin, että sille on olemassa omat terminsä: index inclusion effect ja index exclusion effect. Vastakkaisiakin tuloksia löytyy ja erityisesti viime vuosina on tupsahdellut yhä enemmän papereita, joissa todetaan joko ilmiön laimentuneen tai jopa muuttuneen päinvastaiseksi.

HCP Focus-rahaston kahden edellisen yhtiön lisäys S&P 500-indeksiin on tuonut kuitenkin selvää ylituottoa. Etsyn tapauksessa ilmoitus lisäyksestä annettiin perjantaina 4.9.2020 pörssin sulkeuduttua ja yhtiö lisättiin S&P 500-indeksiin 21.9.2020.

Kuvaajassa näkyy hyvin passiivisten sijoitustuotteiden aiheuttama kysyntäpiikki lisäyspäivää edeltävänä kaupankäyntipäivänä, jolloin jokainen S&P 500-indeksiä seuraava passiivinen sijoitustuote oli pakotettu ostamaan osaketta. Etsyn kaupankäynti kuusinkertaistui!

Lisäysilmoituksesta indeksin lisäyspäivään (effective date) ylituottoa kertyi 7.8 prosenttiyksikköä S&P 500-indeksiin nähden. Näiden 17 päivän aikana Etsyn osakekurssi nousi 3.5%, kun taasen S&P 500-indeksi laski 4.3%. Annualisoituna ylituotto on useita satoja prosentteja, joten aivan pienestä ilmiöstä ei ole kyse.

Myös viimeisimmän lisäyksen eli Match Groupin osalta ylituotto on selvä. Ilmoitus indeksiin lisäyksestä tuli 3.9.2021 pörssin sulkeutumisen jälkeen ja yhtiö sisällytettiin S&P 500-indeksiin päivämäärällä 20.9.2021. Lisäyspäivää edeltävänä kaupankäyntipäivänä osaketta vaihtui kymmenkertainen määrä tavanomaiseen nähden. Ylituottoa kertyi 6.1 prosenttiyksikköä Match Groupin osakkeen noustessa 2.2% ja S&P 500-indeksin laskiessa 3.9%. Aikamoinen ero!

Kun massiiviset määrät pääomaa vaihtaa omistajaa indeksiin lisäämisen yhteydessä, muuttuu samalla yhtiön omistajarakenne. Yhtiön passiivinen omistajuus kasvaa indeksiin lisäämisen jälkeen. Benjamin Bennett, René M. Stulz ja Zexi Wang keskittyivät indeksiin lisäämisen negatiivisiin puoliin heinäkuussa 2020 julkaistussa paperissa Does Joining the S&P 500 Index Hurt Firms?

He tunnistivat useita kielteisiä vaikutuksia, mitkä johtuivat indeksiin lisäämisestä. S&P 500-indeksiin liitettävän yhtiön osakekurssin informaatioarvo laskee, kun sen omistajiksi tulee sijoittajia, joille kurssilla ja yhtiön fundamenteilla ei ole merkitystä. Se puolestaan johtaa siihen, että yhtiö investoi tehottomammin. Kasvava passiivisten omistajien joukko johtaa myös yhtiön huonompaan hallinnointiin, kun passiivisilla sijoittajilla on vain vähän kannustimia ottaa osaa yhtiön hallinnollisiin asioihin ja vaikuttaa niihin.

Indeksiin liittyminen näyttäisi myös vaikuttavan yhtiön hallituksen ja johdon sisäistämään vertailuryhmään, millä on vaikutuksia yhtiön erilaisiin käytäntöihin. Yhtiön investointi, rahoitus ja palkkiokäytännöt muuttuvat siihen suuntaan kuin on muilla S&P 500-indeksin yhtiöillä.

Positiivisena puolena S&P 500-indeksiin lisäyksellä on mahdollinen maineen kasvu, joka voi johtaa yhtiön luottoluokituksen paranemiseen.

Yhtiön liittämisellä indeksiin on siis niin hyviä, kuin huonoja puolia. Aktiivisille rahastoille ja osakepoimintaa harjoittaville sijoittajille yhtiön sisällyttäminen tunnettuun indeksiin on pääasiassa hyvä uutinen tuoden lyhytaikaisesti nostetta osakkeen kurssiin.

Terveisin,
Pasi Havia
HCP Focus-salkunhoitaja

Varaa virtuaalitapaaminen Tee rahastomerkintä

HCP Quant 8/2021 +6.05% | ESG-kriteerit osaksi sijoitusprosessia?

Elokuu meni HCP Quantilla nappiin. Tuottoa kertyi kuukauden aikana 6.05% kaikkien kulujen jälkeen, minkä ansiosta rahasto kuittasi ykköspaikan Suomen Sijoitustutkimuksen rahastoraportissa omassa kategoriassaan (osakerahastot maailma). Vuoden tuotolla mitattuna HCP Quant on toisella sijalla raportin mittaamista 64:stä Suomeen rekisteröidystä rahastosta 47.9%:n tuotolla.

Vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Returnin tuotto oli elokuussa euroissa 2.90% ja S&P 500 Total Returnin 3.58%. Euroopan S&P Europe 350 Total Returnin tuotto jäi 2.06%:iin.

Kaikki edellä mainitut indeksit ovat jääneet tänä vuonna HCP Quant rahaston tuotosta jälkeen yli kymmenen prosenttiyksikköä.


Vuoden ensimmäinen salkun ulosostotarjous julkistettiin elokuun puolivälissä samassa yhteydessä, kun mm. traktoreiden jälleenmyyntiä harjoittava Cervus Equipment Corporation, antoi osavuosikatsauksen. Brandt Tractor Ltd tarjoaa yhtiön osakkeista 19.50 CAD käteisenä. Tarjottu hinta on 37% korkeampi, kuin osakkeen tarjousta edeltävän 20 päivän keskimääräinen kaupankäyntihinta.

Ulosostotarjouksen jälkeen Cervus Equipmentin kurssi on jäänyt pyörimään 19.30 CAD tietämille. Suurimmat omistajat ovat ilmoittaneet tukensa ulosostolle. Kaupan odotetaan toteutuvan vuoden viimeisellä neljänneksellä. Tulen myymään yhtiön osakkeet pois salkusta nyt syyskuun aikana, sillä nousupotentiaali on tehdyn tarjouksen jälkeen hyvin pieni.


ESG on asia, joka on puhuttanut sijoittajia viime aikoina paljon. Useiden tutkimusten mukaan korkean ESG-luokituksen omaavat yhtiöt myös tuottavat paremmin.

Esimerkiksi RavenPackin white paperin mukaan korkean MSCI:n ESG-luokituksen yhtiöt ovat antaneet niin Yhdysvalloissa, kuin Euroopassa ylituottoa. Yhtiöt valittiin sattumanvaraisesti riippuen siitä, oliko niillä hyvä vai huono MSCI:n ESG-luokitus. Mitä laajempi hajautus (PS = Portfolio Size) oli, sitä selvemmäksi tuottoero muodostui. Euroopassa tuottoerot korkean ja alhaisen ESG-luokituksen yhtiöiden välillä olivat suuremmat kuin Yhdysvalloissa.

Korkean MSCI:n ESG pisteytyksen omaavien yhtiöiden ylituotto vs. alhaisen pisteytyksen USA:ssa (ylemmät kuvat) ja Euroopassa (alemmat kuvat) erikokoisilla salkuilla (PS = Portfolio Size). Lähde: RavenPack

Lisätäänpä siis ESG-kriteerit osaksi HCP Quant rahaston strategiaa ja napsitaan sieltä ylituottoja kyytiin. Helppoa, eikö vain?

No ei ihan. Tyhjästä on nimittäin paha nyhjästä. Isokokoiset yhtiöt kyllä raportoivat ESG asioita varsin hyvin, mutta samaa ei voi sanoa, kun siirrytään yhtiökoossa toiseen suuntaan. Mitä pienempi yhtiö, sitä epätodennäköisempää, että se raportoi ESG asioita. ESG on yhtiöille resurssointikysymys. Se, että yhtiö ei raportoi ESG asioita ei ole minkäänlainen tae siitä, että kyseessä olisi heikon ESG:n omaava yhtiö tai että se pyrkisi peittelemään mitään.

Koska HCP Quant sijoittaa kooltaan pieniin- ja keskisuuriin yhtiöihin, jättää tämä suuren loven yhtiöiden ESG raportoinnin osalta. Esimerkiksi tukeutumalla MSCI:n ESG-luokitukseen yhtiöistä ei rahasto kykenisi toteuttamaan sen muita sijoituskriteereitä, koska sijoitusavaruus kapenisi niin suppeaksi. Tästä syystä ESG-luokitusta ei ole otettu osaksi sijoitusstrategiaa.

Mutta maailma onneksi muuttuu ja menee eteenpäin. Siinä missä nykyinen ESG käytäntö nojaa yhtiöiden tuottamaan raportointiin on tekoäly tulossa avuksi tässäkin. Periaatteessa tekoäly kykenee tuottamaan yhtiön ESG asioista kuvan ilman, että yhtiön tarvitsee käyttää omia resursseja kallisarvoiseen raportointiin. Näin sijoittajan on mahdollista saada käsitys yhtiön ESG asioista ilman heidän panosta.

Koska suurin osa ESG-luokituksista perustuu yhtiöiden omaan raportointiin – jota tehdään harvakseltaan – tarkoittaa se samalla, että muutokset ESG asioissa heijastuvat luokitukseen viiveellä. Tekoälyn hyödyntäminen tehostaa tätä prosessia, sillä tekoäly kykenee poimimaan esimerkiksi uutisvirrasta yhtiöön liittyvän lapsityövoiman käytön, onnettomuudet tehtaalla tai paljastuneen korruption.

Olen viime aikoina perehtynyt tällaisen tekoälyä hyödyntävän ESG-työkalun käyttöön, joka hakee tietoa yli 35.000 eri lähteestä. Ajatus on mielestäni hyvä, mutta aivan sillä tasolla luotettavuus ei vielä ole, että voisin ottaa työkalun osaksi sijoitusprosessia.

Aivan sokeaksi ei mielestäni ESG:n kanssa kannata heittäytyä. Giovanni Bruno, Mikheil Esakia ja Felix Goltz kävivät läpi erilaisia ESG strategioita tänä keväänä julkaistussa paperissa ”Honey, I Shrunk the ESG Alpha”: Risk-Adjusting ESG Portfolio Returns. Heidän mukaan 75% ESG strategioiden ylituotosta selittyy itse asiassa altistuksesta laatufaktorille.

Tämä käy hyvin järkeen. Useat korkean ESG-luokituksen yhtiöt ovat laatuyhtiöitä. Yhtiön hyvä johtaminen ja korkea ESG-luokitus tuntuvat menevän käsi kädessä. Laadukkaille yhtiöille todennäköisesti myös ESG asiat tulevat huomioiduksi paremmin. Siinä mielessä ajattelen, että ESG-kriteeristö toimii myös eräänlaisena laatukriteerinä. Toisaalta onko lopulta väliä kumpi seuraa kumpaa, jos lopputuloksena on sama asia?

Vielä lopuksi haluan nostaa esiin RavenPackin podcast jakson The B-Corp Movement and ESG, jossa on vieraana Christopher Marquis. Christopher on Cornell yliopiston professori Sustainable Global Enterprise puolella ja hän on myös kirjoittanut kirjan Better Business: How the B-Corp Movement is Remaking Capitalism.

Siinä, missä monet ESG-yhtiöt keskittyvät siihen, että saavat mahdollisimman monta ruksia rastitettua ESG-kriteereissä, on B-Corp sertifiointi huomattavasti raadollisempaa. B-Corp yhtiöiden tulee osoittaa, että ne oikeasti tekevät asioita ja vaikuttavat niihin. Samasta syystä B-Corpeista ei koskaan tule yhtä laajaa yhtiömassaa kuin ns. korkean ESG-luokituksen yhtiöistä, mutta niitäkin löytyy nykyään pörsseistä muutamia kymmeniä (esim. Danone, Lemonade ja Silver Chef). Podcastissa myös juttua siitä miten B-Corpit ovat tuottaneet.

Jos siis haluat aidosti vaikuttaa sijoituksillasi, niin poimi salkkuusi seuraavalla kerralla mielummin B-Corp yhtiö, kuin korkean ESG-luokituksen yhtiö. Samalla tavalla voit myös aidosti vaikuttaa valitsemalla B-Corp varainhoitajan pelkän korkean ESG-profiilin omaavan toimijan sijaan.


Olemme syyskuun auki uusille sijoituksille. Voit tehdä merkinnän HCP:n rahastoihin sähköisesti painamalla allaolevaa nappia. Syyskuun jälkeen seuraava tilaisuus koittaa vasta vuoden lopussa.

Terveisin,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja

Varaa virtuaalitapaaminen Tee rahastomerkintä

”Sustainability is no longer about doing less harm. It’s about doing more good.”
Jochen Zeitz

Kiinteistöt sijoituskohteena

Perinteinen tapa sijoittaa kiinteistöihin

HCP Black on sijoittanut maailmanlaajuisesti hajauttaen kiinteistömarkkinaan koko rahaston toiminnan ajan. Kiinteistöt ovat erityisen ajankohtaisia nyt, kun aggressiivinen rahan määrän lisääminen on heikentänyt uskoa rahan mahdollisuuteen säilyttää ostovoimaa. Ostovoiman säilyttäjäksi tarvitaan silloin reaaliomaisuutta kuten kiinteistöt.

Kiinteistömarkkina lyhyesti

Kiinteistöt ovat säilyttäneet arvonsa myös inflaatioaikoina. Kysynnän ja tarjonnan heilahtelujen myötä myös kiinteistöjen hinnat heiluvat. Pitkällä aikavälillä kiinteistöjen reaalihinnat eivät ole nousseet keskimäärin kuin prosentin vuodessa, mutta sen lisäksi kiinteistöistä on kerättävänä myös vuokratulovirtaa (lisää täällä linkki).

Lähde: https://realestatedecoded.com/case-shiller/

Se toinen tapa sijoittaa kiinteistöihin taktisesti

Arvopaperivalinta on tässäkin pääomaluokassa avainasemassa. HCP Black on käyttänyt tässä taktiikkana ostaa jo romahtaneita kiinteistömarkkinoita kuten USA 2010, Espanja 2014 (näistä vuodelta 2015 linkki) ja Espanja uudestaan koronakriisin puhjettua 2020. Tässä on tähtäimenä saada tämän pääomaluokan sisällä odotettavissa oleva tuotto suhteessa kannettuun riskiin mahdollisimman suureksi.

Tätä kirjoittaessa Q3 2021 HCP Black kiinteistöpaino on 11%. Tästä 5% on maailmanlaajuisesti hajautettua kiinteistömarkkinaa ja 6% on nimenomaan COVID19 puhjettua taktisesti ostettuja Espanjalaisia kiinteistöjä. Sijoitus on tehty paikallisen listatun kiinteistöyhtiön osakkeita ostamalla. Tällöin on päästy ostamaan kriisin keskellä yli 50% alle laskennallisen kiinteistömassan velattoman arvon (tarkemmin EPRA NAV selitettynä tässä Inderesin sijoituskoulun videossa linkki).

Taktinen Espanja 2020 kiinteistösijoitus lyhyesti

 • 920 kiinteistöä
 • €12.8 miljardin bruttoarvo kiinteistöillä
 • Vuotuista bruttovuokratuloa €496 miljoonaa (€3.3 miljardin markkina-arvolle kelpo tulovirta)
 • 4.3 miljoonaa neliömetriä vuokrattavaa tilaa (€ 12.8 miljardia / 4.3m mˆ2 =  €2976 / m^2 on ykkösalueille kohtuuhinta)
 • Velkaa €5.4 miljardia (velan kun vähentää kiinteistöjen bruttoarvosta €12.8 miljardia jää € 7.4 miljardia nettoarvoa, joka on kaksi kertaa markkina-arvon)
 • Osakkeen hinta reilun 50% alle velattoman nettoarvon

Tämän taktisen sijoittamisen haaste on luonnollisesti onnistua säännöllisesti löytämään se seuraava kohde. Maailmanlaajuisesti haravoimalla niitä on kuitenkin tarpeeksi säännöllisesti löytynyt HCP Black kolmentoista toimintavuoden aikana. Erityisen huomionarvoista on tällaisessa sijoittamisessa kannettu riski. On hyvin todennäköistä että kannettu riski ei ole kovin suuri kun on hankkinut puoleen hintaan, parhaimmilla sijainneilla olevia kiinteistöjä ja vielä hyvän hallintotavan omaavan listatun yhtiön kautta. Tämän taktisen sijoitustavan riskillä korjatun tuoton voi todeta olleen tavoittelemisen arvoinen.

Uusi kolmas tapa sijoittaa kiinteistöihin

HCP Black tähtää myyvänsä toisella puolivuotena perinteisen kiinteistösijoituksensa (5% salkusta) ja sijoittavansa siitä vapautuvat varat kiinteistöihin nimenomaisina kohteina.

Tässä kolmannessa tavassa on perinteisen kiinteistösijoituksen kaltaisesti realiomaisuutta joka tuo tyypillisesti hyvää suojaa inflaatiota vastaan. Sen sijaan tässä ei ole taktisen kiinteistösijoittamisen näkökulmasta odotettavissa olevaa parempaa tuottoa suhteessa riskiin, joka perustuisi vastikään puoliintuneeseen kiinteistömarkkinan hintaan (kuten listatut kiinteistösijoitukset USA 2010, Espanja 2014 ja Espanja uudestaan koronakriisin puhjettua 2020). Tässä pääfokus on nimenomaisissa valituissa kohteissa itsessään ja siinä, mihin aktiivinen kiinteistöjohtaminen saa sen arvossaan kasvamaan.

Ammattitermein HCP Black rahaston kiinteistösijoitusten nk. ideosynkraattisen riskin määrää nousee suhteessa itse pääomaluokan markkinariskin määrään. Parhaan ymmärryksemme mukaan onnistumme näin lisäämään entisestään HCP Black rahaston tuottopotentiaalia suhteessa kannettuun kokonaisriskiin. Samoin HCP Black siirtyy jälleen askeleen eteenpäin aktiivisena strategiana kun myös kiinteistöpääomaluokan sisällä painopiste siirtyy itse markkinasta aktiiviseen kiinteistöjohtamiseen.

Tästä nimenomaisesta sijoituskohteesta tämän pääomaluokan sisällä lisää myöhemmässä vaiheessa. Sijoitusta ei tulla tekemään listattuun sijoitusyhtiöön tai ETF:n vaan sijoitus tehdään toisen rahaston kautta. Koko toimintansa ajan HCP Black rahastossa on käytetty kiinteistöpääomaluokan sisällä niin rahastoja, listattuja kiinteistösijoitusyhtiöitä kuin listattuja (ETF) rahastoja. Valintaperuste on aina saada osuudenhaltijoille korkeampaa tuottopotentiaalia ja parempaa hajautusta suojaksi riskeiltä.

Tommi Kemppainen
HCP Black salkunhoitaja